czwartek, 4 lipca 2013

Kompot z czarnej porzeczki i agrestu

Kompot z czarnej porzeczki i agrestu



Sezon owocowy w pełni, więc wykorzystuję okazję i gotuję moje ulubione kompoty, które wypijamy do obiadu i nie tylko. 
Dla mnie klasyka to kompot z czarnej porzeczki i agrestu, choć pewno nie jest to najpopularniejszy kompot. Moi rodzice posiadali spore ilości krzewów agrestu i czarnej porzeczki, stąd też te owoce w różnych wariacjach pojawiały się u mnie w domu rodzinnym. Oczywiście najprostszym sposobem przygotowania czegoś z owoców jest kompot.
Tak więc dziś powrót do czasów dzieciństwa:)

Składniki:
  • 30 dkg agrestu
  • 30 dkg czarnej porzeczki
  • cynamon ( wg upodobań, ja daję ok 1/4 płaskiej łyżeczki )
  • cukier ( wg upodobań )
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 2, 5 litra wody
Sposób wykonania:
  • Agrest myjemy i obcinamy końcówki ( z obu stron )
  • Przebieramy porzeczki, myjemy, a następnie pozbawiamy łodyżek
  • Zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wrzucamy owoce, zagotowujemy i gotujemy ok 0,5 minuty
  • Dosładzamy do smaku, wsypujemy cukier waniliowy i cynamon
  • Pod przykryciem odstawiamy do naciągnięcia i wystudzenia
  • Gdyby kompot był zbyt ostry dolewamy trochę przegotowanej wody


4 komentarze:

  1. jakie pyszności ostatnio u Ciebie, dziś się zastanawiam, może zrobić ciasto z borówkami wg Twojego przepisu, no jak nie będę bardzo zmęczona po pracy , skuszę się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto, które przedstawiłam ostatnio jest bardzo smaczne i proste, ale mogę Ci tez smiało polecić przepis na ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką :http://anikagotuje.blogspot.com/2013/01/ciasto-drozdzowe-z-serem-borowkami-i.html. Pozdrawiam A

      Usuń
  2. Czy można dodać czerwonej porzeczki? ;)

    OdpowiedzUsuń