piątek, 12 lipca 2013

Konfitura z borówek leśnych

Konfitura z borówek leśnych







Konfitura czy dżem z borówki leśnej jest niezwykle smaczny, ale i zdrowy. Dlatego co roku robię kilka słoików borówki w postaci konfitury, która doskonale nadaje się w czasie długiego jesienno - zimowego czasu zarówno do omletów, racuchów, jak i do pieczywa. Dziś użyłam do zrobienia konfitury gotowego cukru żelującego, ale bez konserwantów, na bazie pektyny i z cukrem trzcinowym. Nie ma dużo pracy przy wytwarzaniu tego domowego smakołyku. Jagody należy zasypać cukrem, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, a następnie przelewać do słoików. A potem czekać na jesień i zimę, aby delektować się smakołykiem ze słoika:)

 

Składniki:
  • 0,5 kg borówek leśnych ( jagód)
  • 1 opakowanie cukru żelującego z przeznaczeniem na pół kg owoców
Sposób przygotowania:
  • Jagody przebrać, opłukać i odsączyć na sicie
  • Do garnka wsypać jagody i cukier żelujący. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 4 - 5 minut często mieszając
  • Następnie przelać do wysterylizowanych słoiczków i zakręcić. Odstawić do wystygnięcia przykryte ściereczkami lub kocem
 Sterylizacja słoików: umyte i wypłukane słoiki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 110 stopni. Tak samo postępujemy z przykrywkami. Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizujemy słoiki i przykrywki ( oczywiście osobno ) ok 10 - 15 minut. Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten dżem! Też zamierzam go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale chodzi chyba o borówki amerykańskie albo jagody leśne. Bo z samych borówek leśnych to nawet kolor jest nie taki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o borówki z lasu, a co do koloru, to tylko zdjęcie, więc kolor może wyjść na nich różnie. A tak w ogóle, to ciekawe, jaki inny kolor ma konfitura z borówek leśnych??

      Usuń
  3. Nie trzeba tych sloikow z konfitura pastreyzowac i jesli bym chciala zrobic z 1kg to cukier zelujacy musialby byc 1:1 dobrze mysle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba pasteryzować. Co do ilości cukru żelującego, to zalezy od tego, jaki cukier żelujący kupimy. Na każdym cukrze pisze, na jaką ilość owoców jest przeznaczony czy też jaki powinien być stosunek cukru do owoców. Konfitura jest bardzo smaczna, a niezbyt pracochłonna.

      Usuń
  4. Wiesz nigdy nie robilam komfitury z borowek bo nie myslalam ze to takie proste a i u ciebie tak ladnie wyglada:-) pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń