czwartek, 4 lipca 2013

Najprostsza karkówka z grilla

Najprostsza karkówka z grilla





Karkówka z grilla to typowe danie grillowe, bardzo proste, ale też bardzo smaczne. Przygotowanie smacznej karkówki nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. 
Moją karkówkę marynuję wcześniej w mieszaninie ziół, przypraw i oleju. Można to zrobić wieczorem w dzień poprzedzający grilla, albo tego samego dnia rano. Karkówka powinna "pobyć" trochę w marynacie. Jeśli chodzi o składniki marynaty to każdy może dorzucić do niej to, co lubi. Ja przedstawię moją wersję, która oczywiście czasami ulega modyfikacjom, w zależności od tego, jakie przyprawy mam akurat pod ręką. Ale pewne składniki muszą się powtarzać. U mnie przygotowanie karkówki wygląda następująco ....

 

Składniki: (na 4 porcje)
  • 4 plastry karkówki
  • 5 - 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka ( po łyżeczce )
  • czosnek granulowany (ok. pół łyżeczki)
  • kolendra ( łyżeczka)
  • rozmaryn( pół łyżeczki )
  • majeranek ( pół łyżeczki ) 
  • można też dorzucić łyżeczkę suszonych pomidorów lub papryki (w cząstkach ), ale te właśnie cząstki lubią się przypalić. Mi to nie przeszkadza, ale komuś innemu może, więc te pomidory to wersja opcjonalna

Sposób wykonania:
  • Plastry karkówki umyć, osuszyć, a następnie delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa z obu stron
  • Przygotować marynatę: olej wymieszać z przyprawami i ziołami i nacierać nią poszczególne płaty mięsa
  • Mięso pozostawić w marynacie na kilka godzin
  • Piec na grillu przez kilka / kilkanaście minut z każdej strony odwracając mięso co jakiś czas ( długość pieczenia zależy oczywiście od różnych czynników: grubości karkówki, mocy grilla itd )
  • Podawać z pieczywem, ulubioną surówką, musztardą i/lub ketchupem

2 komentarze:

  1. Tęsknie za grillowaniem - liczę, że w sierpniu na urlopie nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja grupuje nawet w zimę na grilu elektrycznym w domu:-)

    OdpowiedzUsuń