Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami





   Pierogi z serem i jagodami to dwa w jednym. Jeśli ktoś lubi pierogi z jagodami, albo z serem to te na pewno też będą mu smakować. Polane stopionym i przyrumienionym masłem są na prawdę smakowite.
   Na końcu posta przedstawiam tez "urzadzenie" do robienia pierogów, o którym juz pisałam, a którym interesowało się wiele moich Czytelniczek. Dziś przedstawię więcej zdjęć, bo też nadzienie, które dałam do pierogów bardziej się poddawało niż np same owoce. Pierogi zlepione za pomocą tego kawałka plastiku nie rozklejają się podczas gotowania i to też jest jego zalet.

Składniki:

Na ciasto:
  • 35 dkg mąki
  • gorąca woda ( tyle, aby zagnieść elastyczne ciasto )
  • ewentualnie żółtko
  • szczypta soli

Na nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki grysiku
  • szklanka jagód 
Dodatkowo: masło i cukier

Sposób wykonania:
  • Z mąki i gorącej wody zagniatamy ciasto. Można dodać też samo żółtko i szczyptę sol. Przykrywamy ściereczka i na chwilę odstawiamy 
  •  Ser mielimy dodajemy żółtko, cukier i grysik i mieszamy. Na koniec wsypujemy umyte i osączone jagody. Jeszcze raz wszystko mieszamy.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy w pasy, a potem na kwadraciki ( kto woli wykrawa krążki:) ). Ja tym razem robiłam pierogi "urządzeniem", o którym już kiedyś pisałam
  • Na środek każdego kółka lub kwadratu nakładamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy pieroga
  • Zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i partiami wrzucamy pierogi. Gotujemy około 3 minuty od ponownego zagotowania się wody. 
  • Podajemy polane stopionym i lekko przyrumienionym masłem i posypane cukrem.
A tutaj można znaleźć przepisy na:
 




Komentarze

  1. Czy mogę u Ciebie zamieszkać?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniko, powiedz, gdzie mogę kupić ten sprzęt do pierogów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam go na targu warzywnym. Stał chłop, miał deskę, ciasto i farsz i demonstrował, jak się z jego pomocą robi te pierogi. Druga strona o mniejszej średnicy jest do uszek. Ładne mu te pierożki wychodziły, to od razu zakupiłam. Trzeba szukać, może też w sklepach jest do dostania!:)

      Usuń
  3. O matko! Dostalam slinotoku ;) Mnie pierozki nigdy nie wychodza, dlatego tez zaprzestalam juz prob, choc jestem ich nieprzecietna fanka :D
    Pzdr!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jesteś fanką, to musisz dalej próbować i dojdziesz do wprawy, bo pierogi to nie jest trudna rzecz. No chyba że masz ten komfort, że ktos je dla Ciebie robi:)Pozdrowienia A

      Usuń
  4. Czy do tych pierogów można dać mrożone jagody?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz