Placki z cukinii i ziemniaków

Placki z cukinii i ziemniaków




Placki z cukinii i ziemniaków to pyszna odmiana placków ziemniaczanych. Są na prawdę wyborne, troszkę inne od placków ziemniaczanych, ale  niesamowicie smaczne. Można je podawać jako dodatek do mięs, albo zjeść z warzywami jako obiad bezmięsny. Ja właśnie tak je podałam wczoraj, bo jak jest upalnie na mięso nie mam ochoty. Zjedliśmy je z fasolką szparagową z bułką i masłem i obiad był na prawdę sycący.
Z podanej ilości składników wychodzi ok 10 placuszków.

Składniki:
  • ok 40 dkg cukinii
  • ok 40 dkg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  • Cukinie myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy
  • Cukinie, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarełku o dużych oczkach
  • Całość solimy i zostawiamy na kilka minut, aby warzywa puściły sok. Odcedzamy wodę ( ja daję warzywa na duże sitko i czekam aż się odsączą)
  • Do warzyw dodajemy jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną
  • Wciskamy ząbek czosnku i doprawiamy pieprzem
  • Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony, aż placki ładnie się zbrązowią
Zapraszam też do skorzystania z przepisów na inne wersje placków z cukinii:

Placki z cukinii (KLIK )



Placuszki z cukinii i żółtego sera (KLIK



Komentarze

  1. Takiej odmiany placków ziemniaczanych jeszcze nie próbowałam... :)
    Do zrobienia...!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już placki z cukinii, często robię ziemniaczane ale to połączenie wykorzystałam po raz pierwszy.
    Wyszło pyszne, jadłam jako deserek, posypane cukrem.
    Oczywiście do wersji deserowej nie dodałam czosnku i pieprzu.
    Ważne było to odcieknięcie soku inaczej wyszłaby papka nie do usmażenia.
    Kolejny świetny przepis - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie je robię :) Zobaczymy - poprzednie dwie wersje były świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowałam, placuszki rewelacyjne!!!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz