środa, 17 lipca 2013

Ryż z jagodami ( borówkami )

Ryż z jagodami ( borówkami )




Bardzo proste danie, które w dzieciństwie jadało się u nas w domu na obiad np w piątki. Mi ono niezmiennie smakuje do dziś i robię go, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam czasu nic ugotować. Bo takie smaczne danie przygotowuje się błyskawicznie. Ryż z borówkami, a wcześniej, jak tylko pojawiają się truskawki, to ryż z truskawkami, musi zagościć na moim stole przynajmniej raz w sezonie, choć zazwyczaj wracam do niego nie raz.

 

Składniki: ( na 2-3 porcje )
  • 2 torebki ryżu po100 g
  • 1 opakowanie kefiru 380/ 400 g
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki borówek
Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy do miękkości wg wskazówek na opakowaniu. Ja gotuję ryż do tego dania w połowie mleka i połowie wody. Dodaję szczyptę soli
  • Borówki myjemy i przebieramy. Z borówek, kefiru i cukru miksujemy koktajl
  • Ugotowany gorący ryż formujemy na kształt kulek i polewamy przygotowanym koktajlem jagodowym

5 komentarzy:

  1. Jeden z moich ulubionych letnich obiadków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze czegoś takiego nie jadłam...
    Oj, zainspirowałaś mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie pyszne jedzenie. I smak dzieciństwa! Spróbuj, może też Ci posmakuje!:)

      Usuń
  3. czy zamiast kefiru może być jogurt

    OdpowiedzUsuń