czwartek, 11 lipca 2013

Szarlotka z papierówkami

Szarlotka z papierówkami


Jedyne drzewo owocowe w moim ogródku to jabłonka papierówka, która co roku obdarza nas ogromną ilością jabłek, pysznych, pachnących i soczystych  papierówek. W tamtym roku postanowiłam spożytkować je nie tylko na kompot czy do gryzienia na surowo, choć są pyszne w swej naturalnej postaci, ale też sporządzić z nich ciasto - wyszło wyśmienite.  Ten placek robię już któryś raz z kolei  ( w tamtym roku dwa razy, w tym pierwszy, ale myślę, że nie ostatni raz - póki starczy papierówek).
Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach 27 x 37 wyłożonej papierem do pieczenia.
Z krojeniem ciasta trzeba poczekać, aż ostygnie. Ciepłe bardzo źle się kroi i kruszy, ale gdy ostygnie i trochę stężeje można go bardzo łatwo pokroić, choć jedzone na ciepło tez jest pyszne, ale wtedy tak ładnie nie wygląda.


Składniki:

Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie jabłkowe:
  • 2,5 kg jabłek papierówek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 7 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • małe opakowanie płatków migdałowych

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika.
  • W tym czasie jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie siekamy ręcznie lub na tarce na cienkie talarki. Pocięte jabłka zasypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem. Delikatnie mieszamy.
  • Z masła, maki i cukru zagniatamy kruszonkę, tak aby uzyskać konsystencję grudek. Na koniec dodajemy do niej płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
  • Większy kawałek ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja użyłam blachy 27x37 cm ) tak aby ciasto zachodziło ok 1 - 1,5 cm na boki blaszki. Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie ucieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. 
  • Wierzch ciasta posypujemy kruszonką przygotowana z podanych wyżej składników.
  • Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 50 minut aż wierzch lekko się zrumieni.
  • Podajemy na ciepło lub na ziemno, można serwować z lodami o smaku śmietankowym lub waniliowym.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam papierówki a szarlotka znimi to niebo w gębie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w zeszły weekend była szarlotka :)
    Twoja pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto b. dobre tylko ja jeszcze ubiłem te białka które zostały z ciasta :) POLECAM!!

    OdpowiedzUsuń