piątek, 23 sierpnia 2013

Jajecznica z pomidorami na boczku

Jajecznica z pomidorami na boczku


Jajecznica na boczku to u nas tradycja. Czasami dodajemy do niej pomidory i w takiej postaci serwujemy na śniadanie. Jajecznicę przyrządza zazwyczaj mój mąż i to on taką jajecznicę lubi najbardziej. Pomidor nadaje jej ładnego koloru i nieco zmienia jej smak nadając jej delikatnie kwaskowatego posmaku. Mała odmiana od zwykłej jajecznicy. Warto wypróbować!

Składniki:( na 2 - 3 porcje )
  • 6 jajek
  • 10 dkg boczku (niezbyt tłustego)
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
  • Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć aż puści tłuszcz. 
  • W trakcie smażenia boczku, zagotować wodę, sparzyć pomidora i obrać ze skórki.
  • Pokroić pomidora w kostkę, wykrawając i wyrzucając zdrewniałe cząstki.
  • Do podsmażonego boczku dodać przygotowanego pomidora. Smażyć aż się rozpadnie i woda wyparuje.
  • Dodać rozbite wcześniej jajka. Smażyć do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji. 
  • W trakcie smażenia doprawić pieprzem i solą.
  • Podawać z pieczywem.

1 komentarz:

  1. Jajecznica z pomidorem to danie mojego dzieciństwa.
    Robię ją do dzisiaj w różnych wersjach - taką jak Ty proponujesz, czasem z samym pomidorem, czasem do wersji z boczkiem dodaję cebulę.
    Jadamy ją przez cały okres "panowania" gruntowych pomidorów.
    Ostatnio znajomy ucieszył się, że jeszcze ktoś oprócz niego jada takie dziwactwa. Odpowiedziałam mu, że to nie jest dziwactwo tylko pyszne jedzonko.
    Cieszę się, że Ty również masz je w swoim menu.

    OdpowiedzUsuń