Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem




Kolejny już raz w tym roku ugotowałam młoda kapustę, tym razem z pomidorami, koperkiem i zasmażką. To jedna z moich ulubionych wersji młodej kapusty. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań mięsnych, ale też można ją zjadać solo albo z pieczywem. 
Pomidory w czasie gotowania rozgotowują się, więc są prawie niewidoczne w kapuście. Koperku można dodać więcej lub mniej niż w przepisie, wedle upodobań. 
Bardzo smaczny przepis. Polecam!

Składniki:
  • 1 średnia główka kapusty lub pół dużej
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 15 dkg boczku
  • 2 -3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • duża łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:
  • Kapustę poszatkować i zalać około 3 szklankami wody. Posolić i gotować od czasu do czasu mieszając, aby kapusta z góry ( która nie jest w wodzie ) również znalazła się we wrzątku.
  • Po 10 minutach gotowania do kapusty dodać pokrojone na mniejsze kawałki i pozbawione skórki, pomidory. Zamieszać. Gotować 10 - 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy
  • Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni, aż puści tłuszcz. Do boczku dodać posiekaną cebulę i smażyć razem do jej zeszklenia.
  • Boczek i cebulę przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrobić zasmażkę z mąki. Smażyć ją do uzyskania lekko złotawego koloru.
  • Przestudzoną zasmażkę rozprowadzamy płynem spod kapusty (jeśli jest go mało to zasmażkę rozprowadzamy przegotowaną i przestudzoną wodą ) i dodajemy do garnka z kapustą. Dokładnie mieszamy i chwilę razem gotujemy.
  • Kapustę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
  • Najlepiej smakuje ze schabowym, ale pasuje też do innych mięs. Równie dobrze smakuje też solo czy z pieczywem.
 Zapraszam też do skorzystania z przepisów na inne dania z młodą kapustą ( KLIK )

 

Komentarze

  1. Z pomidorami nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam!

    zapraszam na rozdanie do siebie!
    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji nie znam...
    Ależ mi się zachciało kapusty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie to robię!!! Zapach roznosi się aż na korytarz a mnie i rodzinie już leci ślinka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz