poniedziałek, 2 września 2013

Naleśniki z mięsem na ostro

Naleśniki z mięsem na ostro
 
 



 


Naleśniki bardzo lubię i robię różne ich wersje. Tym razem przygotowałam naleśniki z mięsem na pikantnie. Dodałam 1 papryczkę chili. Danie było pikantne, ale jeśli ktoś lubi mega ostre smaki można dodać 2 papryczki chili. Ważne jest odpowiednie oczyszczenie papryczek. Należy odciąć obydwa końce, a następnie przekroić papryczkę wzdłuż na pół i oczyścić z pestek i otaczający je biały miąższ. Pestki i miąższ zawierają największe ilości kapsaicyny, czyli substancji odpowiadającej za ostrość papryczek.
Naleśniki były pyszne i sycące. 
Przepis na same placki naleśnikowe znajduje się TUTAJ. Naleśniki zawsze robię według tego przepisu i nigdy mnie nie zawiodły. W poście jest szczegółowy opis ich wykonania. Jeśli ktoś będzie potrzebował skorzystać z moich wskazówek to odsyłam do ww posta Naleśniki - przepis podstawowy. 
Z podanej ilości składników wychodzi ok 15 placków naleśnikowych. Farszu zaś starczyło na 10 naleśników. Pozostałe placuszki naleśnikowe zostawiłam na jutro. Można je przełożyć dżemem, albo uprażonymi jabłkami, więc na pewno się nie zmarnują.



Składniki ( na 3 - 4 porcje ):

Na farsz:
  • 60 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka )
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 mała puszeczka kukurydzy
  • 1 papryczka chili ( jeśli ktoś lubi bardzo pikantne smaki to można dodac 2 papryczki )
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • olej do smażenia 
  • ser żółty (ok 10 dkg )
Na ciasto naleśnikowe:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody mineralnej ( u mnie lekko gazowana )
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
 
Sposób wykonania:
  • Placki naleśnikowe przygotowujemy wg przepisu TUTAJ
  • Mięso mielimy
  • Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso i mieszając smażymy kilka minut. Solimy i doprawiamy pieprzem
  • Gdy z mięsa odparuje już woda dodajemy do niego odcedzoną z zalewy białą fasolką i kukurydzę, oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko razem chwilę podsmażamy
  • Następnie koncentrat pomidorowy nieco rozcieńczmy kilkoma łyżkami wody i wlewamy do mięsa. Całość doprawiamy jeszcze czerwoną papryką w proszku i ewentualnie po sprawdzeniu dosalamy i doprawiamy pieprzem. Wszystko razem mieszamy i chwile jeszcze razem podgrzewamy na patelni
  • Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy je w ruloniki. Układamy w żaroodpornej formie posmarowanej cienko olejem
  • Zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Następnie formę wyjmujemy z piekarnika i naleśniki posypujemy startym żółtym serem, a ser z kolei  papryką w proszku. Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił
  • Ja naleśniki podałam z przysmażonymi na patelni połówkami pomidorków koktajlowych
 Z naleśników na ostro polecam też:
 

3 komentarze:

  1. mniami smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro zaserwuje je moim chłopkom na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń