Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara




Wczasy się skończyły i czas wracać do pracy i do blogowania:). Spaghetti alla carbonara zrobiłam jeszcze przed wyjazdem. Dziś dodałam zdjęcia i przedstawiam to włoskie danie. Do przyrządzenia tego spaghetti  zainspirowała mnie moja sympatyczna Czytelniczka Kasia. I tak oto jest przepis na to smaczne włoskie danie. Spaghetti przyrządził mój mąż, więc to właściwie jego przepis. Ja tylko spisałam. Ale było smacznie i sycąco, więc mogę go z czystym sumieniem polecić. 




Składniki:
  • 200 g makaronu
  • 3 żółtka
  • 150 g boczku
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 100 g sera parmezan
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  • Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę
  • Boczek podsmażyć na patelni, aż się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Jeśli boczek był tłusty i tłuszczu jest zbyt dużo, ja część odlewam. Do boczku dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Do miski wrzucić 3 żółtka, dodać śmietanę i ser oraz sól i pieprz.. Wszystko razem wymieszać do uzyskania gładkiej struktury
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do smażącego się boczku. Dokładnie wymieszać, tak aby makaron pokrył się boczkiem i cebulą
  • Zmniejszyć płomień pod patelnią z makaronem i dodać sos śmietanowy
  • Podgrzewać tak długo, aż się ser rozpuści. Uważać, żeby  nie zrobiły się grudki (żółtko nie może się ściąć)
  • Podawać od razu po przyrządzeniu
 Z innych dań włoskich polecam:

 
 
 




 

Komentarze

  1. Witamy po urlopie :) Makaronik wygląda pysznie! Robiłam kiedyś podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja rodzina była by zachwycona takim daniem:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam:)
    Nie było mnie przez jakiś czas i dzisiaj znalazłam taką niespodziankę.
    Ślicznie dziękuję za ten przepis, w sobotę zrobię właśnie takie danie.
    Pozdrawiam:)*

    Kasia K.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz