Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka drobiowa z  jabłkami i cebulą








Już od dawna chodziła za mną smażona wątróbka drobiowa z dużą ilością cebulki i z jabłkami. To bardzo proste, ale jedno z ulubionych dań w naszym domu. Wątróbkę przyrządzałam zwykle tylko z cebulką. Jakoś jabłko niezbyt mi tutaj pasowało, choć jabłka bardzo lubię. Ale któregoś dnia postanowiłam coś odmienić w tym naszym daniu i mimo skwaszonej miny mojego męża dodałam do wątróbki pokrojone w ósemki jabłka. I co? ...... I tak już zostało, czyli jadamy wątróbkę z jabłkami i cebulką. Jabłka nie zmieniają smaku wątróbki, czego obawiał się mój mąż przyzwyczajony do jej tradycyjnego smaku, a są ciekawym dodatkiem do dania. 
Wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu. Posolenie przed lub w trakcie smażenia powoduje, że robi się twarda.
Jabłka dokładnie myję i nie obieram. Skórka po upieczeniu ładnie odchodzi od jabłka. Oczywiście można je też obrać, ale wydaje mi się, że ze skórką lepiej zachowują podczas pieczenia swój kształt.
Do potrawy nie dodaję żadnych przypraw oprócz soli, choć wiem, że niektórzy dodają pieprz i zioła np. majeranek. Wydaje mi się, że smak wątróbki jest tak wyrazisty, że nie ma konieczności poprawiania tego smaku, ale to oczywiście kwestia gustu.







Składniki:

  • 60 - 70 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 - 2 kwaskowate jabłka
  • 4 cebule
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia wątróbki
  • sól
Sposób wykonania:

  • Wątróbkę umyć, odsączyć i oczyścić z błon, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące
  • Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłka umyć i pokroić w ósemki
  • Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę. Lekko ja posolić, bo wówczas szybciej mięknie. Smażyć do momentu, aż zmięknie i uzyska lekko złoty kolor. Następnie przełożyć do miseczki
  • Na tej samej patelni smażyć następnie wątróbkę dolewając nieco oleju. Po kilku minutach smażenia odwrócić wątróbkę na drugą stronę i dodać jabłka. Smażyć kolejnych kilka minut
  • Gdy wątróbka jest już usmażona, połączyć ją z cebulką na jednej patelni, pomieszać i chwilkę razem podsmażyć na małym ogniu
  • Wątróbkę serwować z chlebem lub ziemniakami. Solić na talerzu wg. uznania

Komentarze

  1. Jadłam kiedyś i potwierdzam, że jest pyszna!
    Ostatnio miałam też okazję jeść wątróbkę z papryką i pieczarkami i bardzo mi przypadła do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też się tak jada, jest faktycznie bardzo smaczna!
    A z pieczarkami muszę zrobić bo bardzo lubię pieczarki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkami jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że będzie bardzo smaczna. i zapewne kiedyś wypróbuję:)

      Usuń
  3. z jabłkami i cebulką jest rewelacyjna! robie już drugi raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe danie i do tego szybkie .
    Bardzo polecam .Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  5. To przepis starofrancuski. danie znam od wczesnego dzieciństwa, wątróbka (bez żadnej mąki!) smażona na maśle z cebulką i jabłkiem (nie każde się nadaje), żadnego majeranku, ziół, tylko sól ew. odrobina pieprzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde danie można modyfikować wg własnego upodobania,Polacy jadają trochę inaczej niż Francuzi mniej mdło :-)

      Usuń
  6. super przepis , polecam !

    OdpowiedzUsuń
  7. To było przepyszne, dziękuję! Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za przepis, zrobiłem, rzeczywiście niebo w gębie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz