sobota, 5 października 2013

Skórka pomarańczowa smazona w cukrze

Skórka pomarańczowa smażona w cukrze


Gdy nadchodzi sezon na pomarańcze zawsze szkoda mi wyrzucić skórkę pomarańczową, zwłaszcza gdy jest ładna i jędrna, a ilość pomarańczy nieco większa. Wówczas staram się ją jakoś spożytkować. I zazwyczaj robię z niej smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, która potem posłuży mi do wypieku serników i innych słodkich pyszności.
Aby przygotować smaczną skórkę pomarańczową należy uzbroić się w cierpliwość i wytrwale przez 2 - 3 dni wymieniać wodę, w której się moczy, a potem kilkakrotnie ją gotować.
Ja podam składniki na skórkę z 4 pomarańczy. Z takiej ilości wychodzi ok 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę skórki, którą następnie będziemy gotować  w cukrowym syropie. Po ugotowaniu jest jej tyle, że napełnimy nią 2 niewielkie słoiczki.
 Ale może od początku ...

Składniki:
  • skórka z 4 pomarańczy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100 ml wody
  • sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
  • Pomarańcze dokładnie myjemy ( ja robię to gąbeczką z płynem do mycia naczyń ) i obficie spłukujemy gorącą wodą. Osuszamy
  • Skórkę pomarańczy nacinamy na krzyż i obieramy owoce
  • Skórki wkładamy do zimnej wody i moczymy je przez 2 dni zmieniając kilka razy ( 3 - 4 ) w ciągu dnia wodę
  • Po dwóch dniach moczenia ponownie wymieniamy wodę i skórkę zagotowujemy i gotujemy trzy razy po ok 10 minut, za każdym razem w świeżej wodzie. Na koniec osączamy i studzimy
  • Po wystudzeniu ostrym, najlepiej niezbyt długim nożem ścinamy białą spodnią część skórki ( albedo ), a skórkę kroimy w kosteczkę lub w paseczki
  • Na jedną szklankę pokrojonych w kosteczkę skórek przygotowujemy syrop z 1,5 szklanki cukru i 100 ml wody. Cukier wsypujemy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier się rozpuści
  • Do syropu wsypujemy pokrojoną skórkę pomarańczową i gotujemy 5 - 10 minut. Skórka staje się lekko szklista. Po 5 - 10 minutach gotowania skórkę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy tak do następnego dnia
  • Na drugi dzień skórkę znów zagotowujemy i gotujemy, jak poprzednio, ok 5 - 10 minut. Po tym czasie skórka jest już szklista i nadaje się do przełożenia do słoiczków
  • Skórkę wraz z częścią syropu przekładamy do wyparzonych słoiczków. Tak przyrządzona skórkę możemy przetrzymywać w lodówce do 2 miesięcy. Jeśli ją zapasteryzujemy, to dłużej.
 

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na dodatek do ciast... Może kiedyś wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi czasy kiedy moja Babunia przygotowywała identyczne słoiczki...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wygląda taki słoiczek skórki w spiżarni.Fotografia śliczna i przepis napisany przeiżyście Bardzo Pani dziękuję,zaraz będę smażyć pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń