sobota, 9 listopada 2013

Karkówka pieczona w plastrach

Karkówka pieczona w plastrach






Karkówka pieczona czy to w całości czy też w plastrach dość często gości na naszym stole. Jest smaczna, a poza tym nie ma przy jej przyrządzeniu wiele pracy. To szybki, a bardzo smaczny obiad dla zabieganych. Trochę czasu trwa tylko pieczenie, ale mięso piecze się samo, więc my w tym czasie możemy oddać się innym zajęciom.
Karkówkę przyprawiamy wg uznania. Ja lubię, gdy jest aromatyczna, więc sypię różne przyprawy. Poniżej podam moją wersję ziół do karkówki, choć zestaw można do woli i według upodobań smakowych modyfikować.
Mięso po upieczeniu jest pachnące, mięciutkie i samo rozpływa się w ustach.

 


Składniki:
  • dowolna ilość plastrów karkówki ( ok 1, 5 cm grubości )
  • papryka ostra mielona
  • granulowany czosnek
  •  papryka słodka mielona
  • pieprz czarny
  • rozmaryn
  • kolendra
  • majeranek
  • sól
  • olej ( kilka łyżek w zależności od ilości karkówki )
 Sposób przygotowania:
  •  Plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem
  • Przygotowujemy marynatę: olej ( ja na 5 plastrów karkówki dałam ok 4 - 5 łyżek oleju ) mieszamy z przyprawami - nie podaje ich dokładnej ilości, bo każdy dopasuje ilościowy skład ziół do swoich upodobań smakowych
  • Plastry karkówki nacieramy marynatą i tak przygotowane mięso wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki
  • Naczynie do pieczenia nacieramy olejem i układamy w nim plastry karkówki. Naczynie przykrywamy ( ja użyłam do tego ceramicznego naczynia ze szklaną przykrywką )  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 1 godzinę i 20 minut. Ok 15 minut przed końcem pieczenia naczynie można odkryć

44 komentarze:

  1. Uwielbiam karkówkę pieczoną w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówkę też uwielbiam... ale z każdym przepisem coraz bardziej odpychają mnie te Twoje dwie kulki suchych zimnych ziemniaków... Brr... Gdzie sos, gdzie koperek (pietruszka)... Nie lepiej podać ziemniaczki w całości?
    Ziemniaki niszczą cały obrazek - mam na myśli pyszne mięso i buraczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem takie ziemniaki bardzo pasują do tego mięsa i buraczków. Wygląda pysznie!
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Tak samo mozna powiedziec, ze buraczki powinny byc udekorowane ....
      Moim zdaniem ziemniaczki i cala reszta wygladaja smakowicie.

      Usuń
    3. dokladnie, niecierpie zmielonych ziemniakow, wygladaja fatalnie , psują smak a na drugi dzien nie nadaja sie kompletnie do jedzenia... mój mąż i tesciowie tak jedzą dla mnie to jest niejadalne, osobiscie wole normalne ziemniaczki polane masełkiem i koperkiem posypane a na drugi dzien ziemniaki mozna pokroic i odsmażyć.. przynajmniej nie cuchną jak te rozbadźgane, natomiast mięsko jutro bede robic :)

      Usuń
    4. Ja przykładowo ziemniaków w całości nie przełkne muszą być utuczone i kropka , każdy lubi co innego wiec może by trochę powsciagnac ten krytycyzm :)

      Usuń
    5. Popieram w całości - ziemniaki tylko utłuczone są smaczne - takie w całości/częściach są niesmaczne - widać więc że każdy lubi inaczej :) Nie wspomnę, że na drugi dzień to tylko przerobione na kopytka, albo kluki śląskie - inaczej nie zjem w żadnej postaci ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
    6. A ja z ziemniaków ugotowanych oddzielam część,ugniatam i nakładam na talerze, w garnku pozostają ziemniaki w całości, które na nastepny dzień, jeśli mam ochotę, to kroje w plastry i odsmażam albo polewam odrobiną tluszczu i grzeje w piekarniku, a wtedy mogę zjeść albo w całości albo znów sobie je utłuc :) i wcale nie są złe. Ale to też zależy od gatunku, bo niektóre faktycznie nadają się już tylko na kopytka itp.

      Usuń
    7. ja wole utluczonez malsem.. tylko noweziemniaki w calosc stare brrrrrrrrrrrrrrrrr

      Usuń
  3. A masz przepis na kaczkę nadziewaną jabłkami , czy nie mogę znaleźć?? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie mam:) Może kiedyś się znajdzie:)

      Usuń
  4. o matko, karkóweczka zawsze mi przypomina o mojej tesciowej. u niej zawsze pieknie wyglada, pysznie smakuje, pachnie, mięsko miekkie i delikatne. a ta twoja jeszcze w tych przyprawach.. aż ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam na dzisiejszy obiad - przepyszne jest to miejsce w marynacie =)
    Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moja karkówka Cię zainspirowała:). Pozdrawiam A

      Usuń
  6. Pani Aniko czy można karkówkę upiec w naczynku żaroodpornym? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Ja piekę ją właśnie w żaroodpornym naczyniu:). Można tez upiec ją w rękawie .Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Właśnie pieczę się w piekarniku, pachnie nieziemsko. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. po takim czasie pieczenia, to karkówka chyba zniknie

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre wyszlo! Dzis robilam na obiadek! Smakowalo mi,mezowi i dzieciom! Moja pierwsza karkoweczka! Ideal! Bede robic czesciej! Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę, że karkówka smakowała. Zapraszam więc do częstszego odwiedzania mojego bloga:) Pozdr A

      Usuń
  10. Ja robie dzisiaj zobaczymy co mi wjdzie

    OdpowiedzUsuń
  11. Włąśnie poszło do piekarnika :) dodałem jeszcze zioła prowansalskie :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Anika, jest jakaś szansa na ustawienie się z Tobą na karkówkę?

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszło pysznie, dziękuję za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie pyszny przepis wart wypróbowania. Długo nie przyrządzałam karkówki, bo nie miałam dobrego przepisu. Teraz zawsze już będę ją piekła właśnie tak. Smaczna, soczysta, armatyczna. Moja rodzina ja uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiem ile już ile razy robiłam karkówkę,z tego przepisu! Wszystkim polecam ten przepis! Najlepszy! Dziś też robię w ramach urodzin mojego syna!:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam karkóweczkę w takiej postaci plus buraczki, ale te twoje ziemniaki brr..... nie lepsze w kawałkach z koperkiem

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy trzeba naczynie koniecznie przykryć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba, bo inaczej zbytnio wyschnie.

      Usuń
  18. Co wy piszecie tu chdzi o przepis na karkówke a nie o obrazek

    OdpowiedzUsuń
  19. Co Wy z tymi ziemniakami? Nie każdy lubi w całości. A sypanie koperku do każdego dania to barbarzyństwo porównywalne do polewania pizzy ketchupem.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chcę zrobić kolację dla narzeczonego. Czy mogę czymś podobnym zastąpić kolendrę i rozmaryn? Proszę bardzo o pomoc. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu mozna pominąć te przyprawy. Zresztą każdy może dodać do marynaty to, co mu pasuje i odpowiada. Ważny jest czas pieczenia, zeby mięso było odpowiednio miękkie, a przyprawy możemy skomponować dowolnie wg własnych upodobań. Pozdrawiam A

      Usuń
  21. Czy jak sie doda wiory cebuli to nie popsuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po co ta cebula? Mieso bedzie z przyprawami bardzo aromatyczne i nie ma potrzeby dodawac cebuli

      Usuń
  22. Pani Aniko czy to danie mogę zrobić na nnym mięsku? nie mam karkówki ale mam schabik w plastrach. Czy keśli to mięsko będzie ok to czas pieczenia będzie taki sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym schabu w plastrach nie piekła. To inny rodzaj mięsa niż karkówka i po takim upieczeniu może być po prostu za suchy. Pozdrawiam A

      Usuń
  23. Kiedyś wypróbowałam ten przepis i polubiłam karkówkę. Jadłam kilka razy w restauracji i u kogoś na obiedzie ale ta smakuje zajebiście!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam,

    Pani Aniko dziękuję za podpowiedź jeśli chodzi o przepis:) Ponieważ mój rodzaj pracy rzuca mną po Europie moje przyprawy są bardzo skromne czyli sól, pieprz, czosnek oraz suszone zioła. Karkówkę (900g) miałem w plastrach tyle, że z kością ale również ją zamarynowałem i piekłem pod przykryciem do końca w temp 200st około 1,5h i była naprawdę miękka i smaczna.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kamil

    OdpowiedzUsuń
  25. Pani Aniko a czy można tak przyprawioną karkówkę w plastrach piec np na patelni na gazie? Chodzi mi o to, że chciałabym uzyskać sos z mięsa.

    Marzena
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Marzeno, sos można tez uzyskać piekąc mięso w piekarniku. Z płynu spod mięsa. Myślę, ze taka karkówka z piekarnika jest dużo smaczniejsza. Pozdrawiam A

      Usuń