poniedziałek, 9 grudnia 2013

Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem






Naleśniki z pieczarkami i serem jadłam kiedyś w jakimś lokalu gastronomicznym. Moje wyszły bardzo podobne w smaku, a że tamte bardzo mi smakowały, więc i z moich byłam zadowolona. Przepis prosty, w miarę szybki i danie całkiem smaczne.

 

Składniki: (na ok 15 naleśników)
  • Składniki i przepis na ciasto naleśnikowe można znaleźć TUTAJ
  • Składniki na farsz: 
- ok 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 15 - 20 dkg sera żółtego

Dodatkowo: 3 - 4 cebule do podsmażenia i nałożenia na naleśniki + olej do jej usmażenia

Sposób wykonania:
  • Ciasto naleśnikowe robimy według przepisu znajdującego się TUTAJ
  • Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebule i chwilę smażymy, aż do ładnego zeszklenia . Następnie dorzucamy do niej posiekane pieczarki. Wszystko solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy razem, aż do odparowania płynu spod pieczarek
  • Na drugiej patelni przygotowujemy cebulę na wierzch naleśników: kroimy ją w piórka i smażymy na oleju na wolnym ogniu, aż ładnie się zeszkli. Na początku smażenia można ją delikatnie oprószyć solą, wówczas szybciej zmięknie
  • Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • Na każdy placek naleśnikowy nakładamy farsz z pieczarek, posypujemy go startym serem żółtym. Całość zawijamy w rulonik lub składamy w kopertę i podgrzewamy chwilę z obu stron na patelni, aby ser się nieco stopił i całość była ciepła
  • Po nałożeniu naleśników na talerze nakładamy na każdy nieco zeszklonej cebuli

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. wszystko super...ale proponuje soli uzywac na koncu, tylko do doprawienia...gdyz powoduje szybkie wytracanie sie sokow z produktow, czyli ich wysuszanie i pozbawia smaku...pozdrawiam NEMO

      Usuń
  2. Do cebuli na wierzch naleśników przy smażeniu proponuję dorzucić boczek wędzony pokrojony w słupki, ząbek posiekanego drobniutko czosnku, ciutka klasycznej przyprawy do grilla, odrobina pieprzu,a całość nabierze dodatkowego smaku a jadło będzie przednie. Można również zrobić sos, np. grzybowy i maczać każdy kąsek w sosie przed spożyciem.
    Krzysztof - Szczecin kiko111@tlen.pl
    Piszcie Panie do mnie, przyjadę, pomogę ( nie tylko w gotowaniu :) ), doradzę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń