wtorek, 7 stycznia 2014

Żeberka duszone w aromatycznym sosie

Żeberka duszone w aromatycznym sosie 




Żeberka zawsze należały do moich ulubionych mięs. Do dziś pozostała mi ta słabość, choć wiadomo, że żeberka do  najchudszych nie należą. Zawsze staram się jednak kupić jak najchudsze, bo zbędnego tłuszczu nie lubię. A jak się już ma chude ładne żeberka, to można wyczarować z nich cuda. Mięso z żeberek jest mięciutkie  i smakuje wyśmienicie. Robię różne rodzaje żeberek np żeberka w kapuście ( przepis TUTAJ ), albo żeberka po diabelsku ( KLIK ), czy tez żeberka w sosie kminkowym ( KLIK ).
Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na żeberka duszone w aromatycznym sosie.

Składniki:
  • 1 - 1,5 kg żeberek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • granulowany czosnek
  • kminek mielony ( płaska łyżeczka )
  • ziele angielskie ( 4 ziarna )
  • 2 liście laurowe
  • papryka słodka ( 1 łyżeczka )
  • papryka ostra ( pół łyżeczki )
  • olej do obsmażenia mięsa 
  • 2 - 3 łyżki mąki
Sposób wykonania:
  • Żeberka umyć, podzielić na kawałki ( każdy mniej więcej z 2 kostkami ), odkroić tłuszcz
  • Każdy kawałek natrzeć solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Odstawić w chłodne miejsce na ok 1 godzinę
  • Po tym czasie mięso obsmażać partiami na rozgrzanym oleju do ładnego zrumienienia ( im mocniej zrumienimy, tym ciemniejszy będzie sos ). Kawałki obracamy, aby były zrumienione z każdej strony
  • W garnku zagotowujemy wodę, ok 1,5 litra. Wrzucamy do niej ziele angielskie i liście laurowe oraz wsypujemy kminek
  • Zrumienione kawałki mięsa przerzucamy do gotującej się wody ( ja mięso obsmażałam w dwóch partiach )
  • Gdy mięso już się gotuje, na patelni rozgrzewamy nieco oleju i wrzucamy na nią pokrojone w piórka  cebule. Delikatnie solimy ( szybciej zmięknie ) i smażymy na delikatnym ogniu aż do zeszklenia. Przerzucamy do gotującego się mięsa
  • Całość gotujemy ok 1, 5 - 2 godziny. Uważać, aby nie przegotować, bo mięso wtedy się rozpada na włókna. Pod koniec dodajemy do sosu ostrą i słodką paprykę, a także dosalamy, jeśli istnieje taka potrzeba
  • Zagęszczamy sos: wodę ( niepełna szklanka ) mieszamy w szerszym naczyniu z mąką ( najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej - nie będzie grudek ), a następnie powoli wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Ilość mąki użytej do zagęszczenia zależy od tego, jakiej konsystencji sosy lubimy. Możemy nie wlewać od razu całości wody z mąką, tylko etapami. Jeśli po ponownym zagotowaniu sos jest nadal za rzadki dolewamy kolejną partię wody z mąką
  • Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. U mnie była ostatnio surówka z czerwonej kapusty ( przepis TUTAJ )
 

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jest pyszne i wbrew pozorom nie takie znów trudne...

      Usuń
  2. Twój obiadek wygląda tak smakowicie :D Nigdy nie miałam okazji kosztować żeberek, bo jestem warzywnożerna ale zaintrygował mnie ten sos! No tak czytając sobie Twój przepis doszłam do wniosku, że zastosowałaś moje ulubione przyprawy, w związku z tym jeśli będę kiedyś robić żeberka - to na pewno skorzystam z Twojego przepisu :) Wygląda genialnie! - pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi zawsze zeberka wychodza twarde I suche:( ale moze tym razem sie uda,

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Chce tylko napisać ,że Twoje przepisy są znakomite. Jesteś naprawdę Wielka. Lubie gotować, choć przyznam,że brak mi na to czasu i głownie takie dania są u nas w weekendy.
    Za każdym razem, gdy zaglądam do Twoich przepisów to znajduję to co mam ochote ugotować.
    Uwielbiam wszytkie kuchnie świata, ale nasza Polska jest najlepsza.
    Twoje przepisy też.
    Dziękuje za inspiarcje:)
    Ania.K.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis prosty (dobrze napisany) i smakuje wyśmienicie. A nie jestem dobrą kucharka.dzieciom też bardzo smakowalo

    OdpowiedzUsuń
  6. Żeberka wyszły przepyszne, nie dodałam jedynie kminu - dziekuje za przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zjadłem żeberka wedlug przepsiu. Pycha. Palce lizać. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmniam...żeberka wyszły mi pierwsza klasa. Soczyste,mięciutkie-pycha.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuję wszystkim za sympatyczne komentarze. Cieszę się, że przepis na żeberka przypadł Wam do gustu. Zapraszam do częstszych odwiedzin. Pozdrawiam Anika

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wyszło !!! pozdrawia mięsożerca !!

    OdpowiedzUsuń
  11. hej kochana na pewno spróbuje zrobić twój przepis bo już robiłam setki żeberek ale żadne mi nie wychodzą są zawsze suche jak wiór , a szukam takich żeby mięso samo odchodziło od kości , kiedyś byliśmy z mężem w restauracji i tam on jadł właśnie takie żeberka mięso po prostu się rozpływało się w ustach , ja próbuje te żeberka skopiować ale w żaden sposób mi nie wychodzi może masz jakiś pomysł na takie żeberka żeby były mega miękkie i soczyste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Myślę, że jak przygotujesz żeberka wg tego przepisu, to wyjdą takie, jak oczekujesz. Mi zawsze wychodzą mięciutkie i odchodzą od kości. Trzeba je też odpowiednio długo podusić. Daj znać, jak Ci wyszły:) Pozdrawiam A

      Usuń
  12. super przepis,żeberka wyszły pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jutro wypróbuję przepisik...żeberka wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały przepis! Żeberka wyszły przepyszne... smak sosu cudowny. POLECAM szczerze, a przepis zagości w mojej szufladce już na zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny przepis, wyszło bardzo smacznie. Obawiałam się, że będzie tłusto i wątroba mojego Taty będzie dawała o sobie znać po tej potrawie, ale łyknął na wspomaganie wątroby Essentix i zabrał się za jedzenie następnych porcji i nic mu nie było. Więc smacznie i zdrowo, nawet dla osób z problemami wątroby. Przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłem dokładnie według przepisu i wyszły znakomite!!! pycha z kaszą palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam dziś żeberka. Pycha . Wnuczka lubi tylko żeberka z keczupem , ale jak spróbowała ( była dokładka ) powiedziała , że takie żeberka mam robić.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobilam w ten sposob po raz pierwszy,a gotuje od lat.Zeberka przepyszne,miekkie,soczyste,a sos?...wspanialy.Jednak dodalam do sosu bardzo dobrej przyprawy z Turcji,ona zawsze wywoluje achy i ochy moich biesiadnikow.Przepis ekstra,dziekuje.

    OdpowiedzUsuń