poniedziałek, 17 lutego 2014

Kotlety mielone z niespodzianką

Kotlety mielone z niespodzianką




Kotlety mielone to tradycja na polskim stole. Można je nieco odmienić , choć same w sobie też są pyszne. Postanowiłam je nieco urozmaicić i tym razem zrobiłam je ze smakowitym nadzieniem. Kotleciki wyszły przepyszne. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu. Kotlet mielony - wydaje się - nic takiego, a z farszem danie robi się niecodzienne i na prawdę bardzo smaczne.
Z podanej ilości składników wyszło mi 9 dużych kotletów. 

 

Składniki:
  • ok kilogram mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 duża bułka ( najlepiej czerstwa )
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka do opanierowania kotletów
  • 15 dag sera mozzarella
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka masła
Sposób wykonania:
  • Mięso mielimy, dodajemy do niego startą na drobnych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą po namoczeniu bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy 
  • Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na mim pieczarki delikatnie je soląc i doprawiając pieprzem. Pieczarki smażymy do odparowania płynu
  • Ser ścieramy na dużych oczkach
  • Do reki nabieramy garsteczkę mięsa i rozpłaszczamy go na dłoni. Na środek nakładamy nieco pieczarek i sera. Farsz zakrywamy drugą częścią mięsa o podobnej wielkości. Dokładnie sklejamy boki, aby w czasie pieczenia kotlet nie rozwarstwił się i ser nie wypłynął. Sklejony kotlet nieco spłaszczamy
  • Kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony
 

5 komentarzy:

  1. Ooo, z mozzarellką w środku:) z pewnością były przepyszne! Następnym razem też upchnę takie nadzienie do mielonych! Bardzo przydatny przepis!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie jestem po obiedzie. Dziękuję za ten wspaniały przepis. Takie kotlety są bardzo sytne i z pewnością zrobię je jeszcze nieraz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że kotleciki przypadły Ci do gustu:)

      Usuń
  3. Niby zwykłe mielone, a jednak niezwykłe. Okazuje się,że we wszystkim musi być umiar. Dodajesz do kotletów tylko sól i pieprz, cebule i czosnek i w tym chyba tkwi ich smak. Ja zdecydowanie przesadzam z ilością przypraw...... Kotlety są rewelacyjne... mój syn nie mogł się ich najeść.... Zdecydowanie polecammmm

    OdpowiedzUsuń