Surówka z kapusty włoskiej

Surówka z kapusty włoskiej



Surówka z włoskiej kapusty należy do moich ulubionych. Zawiera te warzywa, które lubię.. Wyśmienita do drugiego dania, jako dodatek do dań  mięsnych i nie tylko. 

 

Składniki: ( na 4 porcje )
  • ćwiartka dużej główki  włoskiej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Kapustę drobno szatkujemy i oprószmy solą i mieszamy. Pozostawiamy na 20 minut
  • W tym czasie na tarełku o grubych oczkach ścieramy marchew, jabłko i ogórki kiszone
  • Po 20 minutach kapustę ugniatamy w rękach, aż puści sok. Sok odciskamy, a do kapusty dodajemy pozostałe starte warzywa. Wszystko mieszamy
  • Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i ewentualnie jeszcze dosalamy. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 20 minut

Komentarze

  1. Z włoskiej nigdy jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnas spróbować, bo jest na prawdę bardzo smaczna:)

      Usuń
  2. właśnie zrobiłam, PYCHA- polecam bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam serdecznie ,mam nietypowe pytanko ktora to jest kapusta wloska??? prosze o odpowiedz.Kamila PS. jestem poczatkujaca kucharka i dlatego sié pytam,a nie jestem pewna ktura to

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kamilo! Kapusta włoska to taka z gufrowanymi liśćmi. Ale najlepiej wpisz nazwę kapusty do wyszukiwarki, a w grafice znajdziesz jej zdjęcia. I zagadka się rozwiąże:). Pozdr A

      Usuń
    2. .. ta która ma o z kreską.

      Usuń
  4. bardzo bardzo dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę wybaczyć ale tego się nie da podać na stół. Zmarnowalam składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż tu wybaczać, są gusta i guściki! A ta surówka nalezy do moich ulubionych

      Usuń
  6. Zrobilam. Dodalam jeszcze zamarynowana papryke pokrojona w paski. Wymieszalam z majonezem a nie z olejem. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczna surówka :), dodałam do niej jeszcze troszkę cukru do smaku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz