wtorek, 18 lutego 2014

Zupa pieczarkowa z zacierkami

Zupa pieczarkowa z zacierkami






Zupa pieczarkowa jest u nas jadana chętnie, dlatego przyrządzam ją dość regularnie, ale żeby nie było nudno robię różne jej wersje. Tym razem zupa pieczarkowa z zacierkami.

 

Składniki:
  • 60 dag pieczarek
  • marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2,5 litra bulionu
  • 5 łyżek zacierek
  • sól
  • pieprz
  • 150 g śmietany
Sposób przygotowania:
  • Pieczarki oczyścić i pokroić
  • Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nią pieczarki. Lekko osolić i doprawić pieprzem. Smażyć do odparowania płynu spod pieczarek
  • W garnku zagotować 2,5 litra bulionu. Ja gotuję wodę i do gotującej się wsypuję nieco bulionu wegetariańskiego ( bez konserwantów )
  • Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut, a następnie dodajemy pieczarki, pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz zacierki. Gotujemy ok 10 minut, aż zacierki zmiękną
  • Całość doprawiamy solą i delikatnie pieprzem
  • W osobnym naczyniu śmietanę mieszamy z łyżką mąki. Dolewamy nieco płynu z zupy i wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Najlepiej trzepaczką rózgową. Płyn dolewamy do zupy, mieszamy  i całość zagotowujemy
  • Zupę podajemy posypaną zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem

4 komentarze:

  1. lubię pieczarkową ;) robię nieco inaczej, ale efekt jest ten sam - jedna z moich ulubionych zup

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupę pieczarkową:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak domowo! Śliczne zdjęcia;) Ta miseczka czaruje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomijając już fakt, że różowego nie trawię, to taką zupkę strawiłbym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń