Babka marmurkowa migdałowo - makowa

Babka marmurkowa migdałowo - makowa



 
Bardzo smaczna babka, inna od tradycyjnych babek pieczonych w naszych domach. Całoroczna. Wyborna do popołudniowej kawy, ale też doskonała  na świąteczny stół. Babkę upiekłam w podłużnej keksówce. A oprócz tego upiekłam też z tego ciasta dwie małe babeczki, takie mini, które byłyby fajne do wielkanocnego koszyczka. Ale nie dotrwają, będzie się piekło nowe babki i babeczki.  
Ten przepis jest też o tyle ciekawy, że ciasto jasne zawiera, jako jeden ze składników, marchewkę. Po upieczeniu nie jest wyczuwalny jej smak. Oprócz tego sporo migdałów. Tak więc ciasto jasne to ciasto migdałowe z dodatkiem marchewki, a ciasto ciemne to ciasto makowe.
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne! Długo zachowuje świeżość.
Babkę piekłam w keksówce o długości 30 cm i szerokości 11 cm mierzonej u góry; dół 8 cm.
 

 Składniki:
  • 300 g mąki
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • 1 mała marchewka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 250 g gotowej masy makowej ( najlepiej z bakaliami )
  • pół łyżeczki kakao
  • 2 - 3 krople aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do obsypania gotowej babki

Sposób wykonania:
  • Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach 
  • Margarynę lub masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.Kolejno dodajemy po jednym jajku stale ucierając.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 50 g zmielonych migdałów, a następnie dodajemy ją na przemian z mlekiem do ciasta, starannie mieszając
  • Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 50 g zmielonych migdałów i startą marchewkę. Do drugiej części ciasta dodajemy masę makową, kilka kropli aromatu migdałowego i pół łyżeczki kakao. 
  • Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wkładamy do niej na przemian obie części ciasta zaczynając od ciasta jasnego. Ciasto w keksówce mieszamy delikatnie trzonkiem łyżki tworząc marmurek.
  • Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut na kratkę kuchenną. Następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy na około 2 godziny do całkowitego ostygnięcia.
  • Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Migdały, marchewka...ciekawa ta babka. Taka inna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji: http://koperekwkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz