sobota, 29 marca 2014

Racuchy serowo-jogurtowe z konfiturą

Racuchy serowo-jogurtowe z konfiturą

 



Pyyyszne racuchy z sera z dodatkiem jogurtu. Na prawdę smaczne. Mam kilka sprawdzonych przepisów na racuchy, które przyrządzam dość często. Robi się je szybko, a smakują doskonale. Na bezmięsny piątkowy obiad w sam raz. 
Tym razem poeksperymentowałam i do racuchów dodałam jogurt. Sprawdziło się wyśmienicie. Racuszki wyszły pyszniutkie i zniknęły w oka mgnieniu. Były mięciutkie i puszyste. a z dodatkiem konfitury wiśniowej - istne niebo w gębie!
Z podanej ilości składników wyszło mi 10 racuchów.

Składniki:
  • 30 dag sera białego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 15 dag mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego ( mały kubeczek )
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • jako dodatek konfitura
Sposób wykonania:
  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Żółtka ucieramy z cukrem, serem, a następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
  • Następnie dolewamy do masy jogurt i dokładnie ucieramy
  • Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niego ciasto, po 2 - 3 łyżki ciasta na jednego racucha
  • Smażymy na niezbyt dużym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony aż racuchy ładnie się zrumienią
  • Gotowe racuszki odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury
 Inne przepisy na racuchy, które można znaleźć na moim blogu: (kliknij na nazwę, aby zobaczyć przepis )

 
 
 
 


1 komentarz: