poniedziałek, 10 marca 2014

Surówka z białej kapusty i pora

Surówka z białej kapusty i pora


Dziś kolejna z moich surówek, których przyrządzam cale mnóstwo. Trudno wyobrazić sobie drugie danie bez surówki, więc gdy serwuję na obiad jakieś mięso trudno go sobie wyobrazić bez towarzystwa surówki. Dziś surówka z białej kapusty z porem, marchewką, jabłkiem i kiszonym ogórkiem.

Składniki:
  • pół główki małej kapusty 
  • 1 duży por
  • marchewka
  • jabłko
  • 3 duże twarde kiszone ogórki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki majonezu 
Sposób wykonania:
  • Kapustę drobno szatkujemy i delikatnie oprószamy solą. Mieszamy i odstawiamy
  • Białą część pora kroimy w półplasterki, marchewkę, jabłko i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • Kapustę mocno uciskamy w dłoniach, tak aby puściła sok i nieco zmiękła. Sok odlewamy, a kapustę mieszamy z pozostałymi warzywami.
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i 3 łyżkami majonezu. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby składniki się "przegryzły"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz