Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami







Crumble to szybki i smaczny deser, który doskonale smakuje, zwłaszcza na ciepło. Ten typ deseru, czyli po prostu owoce zapieczone pod kruszonką, wywodzi się z Wysp Brytyjskich. Świetnie nadają się do niego lody waniliowe czy śmietankowe lub bita śmietana dopełniając całości. Ja zrobiłam 3 kokilki i podaję przepis na taką właśnie ilość
Do kruszonki dodałam nieco otrębów pszennych, zawsze to trochę zdrowiej niż bez nich:) Cukru użyłam trzcinowego, a migdałów - w płatkach.

  Składniki: ( na 3 kokilki)
  • 3 średnie jabłka
  • szczypta cynamonu
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 30 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 3 łyżki cukru ( najlepiej trzcinowy )
  • garść płatków migdałowych
Sposób wykonania:
  • Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny
  • Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu, aż  jabłka będą półmiękkie. Doprawiamy szczyptą cynamonu i łyżką cukru ( wg uznania - jak jabłka są słodkie - można pominąć dosładzanie )
  • Przygotowujemy kruszonkę: masło zagniatamy z mąką, cukrem ( ja użyłam trzcinowego ), otrębami pszennymi i garścią pokruszonych w dłoni płatków migdałowych do momentu, aż utworzą się grudki
  • Podduszone jabłka przekładamy do kokilek i grubo posypujemy warstwą kruszonki. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st i pieczemy ok 30 minut, aż kruszonka się zarumieni
  • Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy, aby deser nie był za gorący
  • Podajemy na ciepło, najlepiej z lodami o smaku waniliowym czy śmietankowym lub/i z bitą śmietaną
 

Komentarze

Prześlij komentarz