piątek, 25 kwietnia 2014

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki



Ziemniaki lubi się u nas pod każdą niemalże postacią: jako puree, pieczone, w postaci placków. Tym razem przedstawiam przepis na ziemniaki pieczone z ziołami. Bardzo smaczna wersja ziemniaków. Mimo, że zrobiłam ich całą blachę, to okazało się, że było ich za mało. Nie mięso, nie sałatki, lecz właśnie pieczone ziemniaki okazały się hitem obiadu. Zniknęły błyskawicznie. Może dlatego, że dawno takich nie było. Będę musiała częściej je przygotowywać.

Składniki:
  • dowolna ilość ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • kminek w ziarnach
  • majeranek
  • tymianek
  • ostra papryka w proszku
  • rozmaryn
  • olej
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części ( ja średniego ziemniaka kroję na 4 części ) i podgotowujemy w osolonej wodzie  ok 10 minut
  • Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i studzimy
  • Przygotowujemy zioła ( każdy powinien sobie je skomponować w proporcjach i w ilości sobie odpowiadającej ): przyprawy mieszamy i łączymy z olejem ( ja na 1,5 kg ziemniaków użyłam ok 4 -5 łyżek oleju  i połączyłam go z łyżką  majeranku, łyżeczką kminku, dałam po pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę rozmarynu i szczyptę pieprzu)
  • Ziemniaki w garnku zalewamy przygotowanym olejem z ziołami. Lekko wstrząsamy garnkiem, aby ziemniaki równomiernie pokryły się ziołowym sosem. Można też pobawić się i za pomocą pędzelka nanosić na każdego ziemniaka olej z ziołami
  • Ziemniaki wstawiamy do piekarnika na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 - 40 minut na termoobiegu w 180 stopniach aż do ładnego zrumienienia się ziemniaków

2 komentarze:

  1. Często piekę ziemniaczki w różnej postaci :-) są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez często robie coś podobnego ale nie gotuje ziemniaków tylko kładę do piekarnika surowe. Uwielbiam takie danie:))

    OdpowiedzUsuń