Szarlotka z rodzynkami, która zawsze się udaje

Szarlotka z rodzynkami, która zawsze się udaje




Ta szarlotka, pełna jabłek, jest bardzo smacznym deserem. U nas w domu jada się bardzo chętnie ciasta z jabłkami, dlatego każdy wypiek z tym pysznym owocem znika u nas błyskawicznie. Tym razem tez tak było. Szarlotkę upiekłam na blaszce o średnicy 26 cm. Ciasto wychodzi dość wysokie, głównie za sprawą dużej ilości jabłek. Ta szarlotka to po prostu jabłka w kruchym cieście. Ciasto zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Do jabłek, w tej wersji szarlotki, dodaję rodzynki i cynamon. A do jabłkowego nadzienia kupuję szarą renetę.

 

Składniki:
  • 175 g cukru
  • 1,5 - 2 kg jabłek ( u mnie szara reneta )
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sok z połowy niewielkiej cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 50 g rodzynek
  • szczypta soli
  • Cukier puder do oprószenia gotowej szarlotki

Sposób wykonania:
  • Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli połączyć z masłem, cukrem ( 75 g ), cukrem waniliowym i jajkiem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok 30 minut do lodówki
  • Rodzynki sparzyć i odsączyć. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka przełożyć do garnka, podlać ok 3 - 4 łyżkami wody i skropić sokiem z cytryny. Dodać resztę cukru ( ok 100 g ), rodzynki, cynamon - wymieszać. Naczynie przykryć i dusić ok 10 minut. Następnie ostudzić i odcedzić z nadmiaru płynu
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub tartą bułką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Jedną połowę rozwałkować na koło o średnicy 28cm i wyłożyć nim spód formy tworząc 2 centymetrowy rant na ściankach tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem i piec ok 15 - 20 minut w temperaturze 200 st C
  • Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Chwilę przestudzić i nałożyć na niego jabłka. Nakryć je rozwałkowanym płatem ciasta zawijając jego końce na brzegach ku dołowi
  • Piec jeszcze ok 30 - 35 minut w tej samej temperaturze, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie
  • Po ostudzeniu odpiąć formę i obsypać szarlotkę cukrem pudrem
  • Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszna z lodami śmietankowymi lub waniliowymi i bitą śmietaną

Komentarze

Prześlij komentarz