wtorek, 13 maja 2014

Pożywna zupa koperkowa

Pożywna zupa koperkowa

Dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup - zupę koperkową, pyszną i bardzo sycącą. Czasem zastępuje mi dwa dania. Zwlaszcza w jakieś cieplejsze dni, kiedy nie ma się ochoty na żadne cięższe potrawy. 
Zupę można zabielić śmietaną lub w wersji light - po prostu mlekiem rozmieszanym z mąką i niewielką ilością ciepłego wywaru z zupy. Kiedyś takiej wersji nie uznawałam, ale ostatnio często zabielam zupy właśnie mlekiem i wszystkim taka wersja bardzo smakuje. Polecam przepis na tę zupę
 



Składniki:
  • duży pęczek koperku
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 50 g ryżu
  • 1 niewielka marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • łyżeczka mąki
  • 2 - 3 łyżki śmietany lub 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 l bulionu warzywnego (ja użyłam wegetariańskiego bulionu warzywnego w proszku)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:
  • Pierś z kurczaka gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie.
  • Do gotującego się bulionu wrzucamy utarte na grubej tarce: marchewkę, pietruszkę i seler oraz opłukany ryż. Gotujemy około 10 minut.
  •  Po tym czasie do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz ugotowaną, pokrojoną na kawałeczki pierś z kurczaka. Gotujemy kolejne 10 minut.
  • Następnie do zupy dodajemy drobno posiekany koperek oraz zabielamy ją śmietaną rozmieszaną z łyżeczką mąki i niewielką ilością wywaru warzywnego. 
  • Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
 

9 komentarzy:

  1. Zupa wychodzi jeszcze smaczniejsza, gdy wcześniej poddusimy posiekany koperek na maśle, a świeżego dosypiemy tylko garstkę na samym końcu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem na pewno wypróbuję Twoją metodę:)

      Usuń
  2. Przepadam za takimi zupami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Koperkowa to jedna z moich ulubionych. Wersja z odrobiną ryżu zapowiada się ciekawie. Dodałem zatem do 'playlisty' na ten tydzień. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bede robic w poniedzialek!:-) Poprosze o wiecej i jeszcze wiecej pomyslow na zupy! Hm...koperkowej jeszcze nie jadlam! Jak dobrze,ze jest Ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobra zupka -kwintesencja smaku...Arkadius

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja właśnie ugotowałam... pycha :)

    OdpowiedzUsuń