piątek, 2 maja 2014

Racuchy serowo-jabłkowe

Racuchy serowo-jabłkowe 

 
 Racuchy bardzo lubi się u nas w domu. To fajny sposób na obiad, zwłaszcza, jeśli nie ma się ochoty na coś cięższego lub jako jarski obiad piątkowy. Pyszne racuszki to  także może być propozycja na kolację, U nas robi się różne racuszki. Te dzisiejsze powtarzam co jakiś czas, bo są na prawdę bardzo smaczne. Przepis dość nietypowy, bo albo robimy racuchy z jabłkami, albo racuszki serowe, a to jest połączenie tych dwóch smaków i efekt wychodzi doskonały!


 

Składniki:
  • 250 g  twarogu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 2 duże jabłka
  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • kopiasta łyżka płatków migdałowych
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania racuszków, ewentualnie miód
Sposób wykonania:
  • Żółtka oddzielić od białek
  • Żółtka utrzeć z łyżką miodu i serem
  • Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach
  • Do masy serowo - jajecznej dodać płatki migdałowe i jabłka. Wymieszać
  • Ubić białka ze szczyptą soli i dodawać do masy  na przemian z mąką, cały czas mieszając
  • Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony aż do ładnego zrumienienia
  • Odsączać na papierowym ręczniku
  • Podawać z cukrem pudrem lub miodem

3 komentarze:

  1. Smacznie wyglądają i pewnie tak smakują .Trzeba spróbować .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja!!! Jeszcze lepiej smakują niż wyglądają :;) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ,pierwszy raz robiłam z twarożkiem rewelacja,gorąco polecam !

    OdpowiedzUsuń