Szaszłyki z indyka i warzyw na grilla

Szaszłyki z indyka i warzyw na grilla


Nadszedł czas grillowania. U nas sezon już rozpoczęty. Zdążyliśmy jeszcze przed tymi intensywnymi opadami. Tydzień temu chodziliśmy w krótkich rękawkach i siedzieliśmy do wieczora w ogrodzie. W ten weekend nie byłoby to możliwe. Opady deszczu uniemożliwiają uskutecznianie wszelakich działań ogrodowych, w tym także przygotowanie grilla. 
Ale w poprzedni weekend udało się i podzielę się dziś przepisem na szaszłyki  z indykiem. Na prawdę pyszne mięsko z dodatkiem pieczarek, papryki i cukinii. Wszystko smaczne. Podane z chlebem i surowymi  warzywami smakowały doskonale.
Teraz czekamy z niecierpliwością na poprawę pogody. Oby niedługo wyszło słońce!!




Składniki:
  • 30 dag filetu z indyka
  • 1 cukinia ( mała )
  • 1 papryka czerwona
  • kilka dużych pieczarek 
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do indyka ( ja używam przyprawy złocistej do kurczaka  - jest pyszna )
  • szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
  • Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
  • Przygotowujemy marynatę:  olej mieszamy z przyprawą i obtaczamy w marynacie mięso. Wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki ( można na dłużej )
  • Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki
  • Cukinię myjemy i kroimy w plasterki
  • Pieczarki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w ćwiartki. Jeśli pieczarki są małe to kroimy je na pół lub zostawiamy w całości
  • Na szpadki nabijamy na przemian: mięso i warzywa. Grillujemy najlepiej na aluminiowej tacce, bo położone bezpośrednio na ruszcie warzywa szybko mogą się spalić, a mięso nie będzie jeszcze upieczone. od czasu do czasu odwracamy. Pod koniec grillowania szaszłyki można położyć na chwilę na ruszcie, jeśli chcemy, aby zdecydowanie się przyrumieniły

Komentarze

Prześlij komentarz