Wiosenna sałatka do obiadu

Wiosenna sałatka do obiadu




Do młodych ziemniaków i mięsa przygotowałam wczoraj sałatkę wiosenną, która doskonale sprawdza się jako dodatek do drugiego dania. Jest apetyczna i zjada się ją ze smakiem, nawet solo. Do sałatki wrzuciłam wszystko, co miałam pod ręką po wizycie na bazarze. A bazę stanowił gotowy mix sałat, składający się z 4 gatunków salaty. Kupuję gotowe zestawy mieszanek sałat, są już umyte i osuszone, więc wsypuje się je tylko do miski, dodaje ulubione warzywa i sałatka do obiadu gotowa.
Doskonała do obiadu, do grilla czy też solo. 

 

Składniki:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 3 średnie ogórki gruntowe
  • 1 czerwona cebula
  • 4 średnie pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 twarde kiszone ogórki
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek do skropienia sałatki
Sposób przygotowania:
  • Mieszankę sałat wsypujemy do dużej miski
  • Ogórki świeże obieramy i kroimy na półplasterki
  • Ogórki kiszone również kroimy w półplasterki
  • Cebulę drobno siekamy
  • Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy
  • Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę, a następnie kroimy na cząstki
  • Wszystkie warzywa  doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy
  • Solą doprawiamy na talerzu, aby warzywa nie straciły jędrności i nie puściły za dużo soku, chyba że sałatkę przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem

Komentarze

Prześlij komentarz