sobota, 10 maja 2014

Szaszłyki - wstążki z piersi indyka na grilla

Szaszłyki - wstążki z piersi indyka na grilla





Nadszedł czas grillowania. U nas sezon już rozpoczęty. Na początek przyrządziłam szaszłyki - wstążki z indyka. Na prawdę pyszne mięsko. Podane z chlebem i sałatką warzywną smakowały doskonale.Oprócz tego były tez inne smakowitości, ale o tym następnym razem:).

 

Składniki:
  • ok 40 dag mięsa z piersi indyka
  • kilka dużych pieczarek
  • papryka czerwona
  • olej ( 3 łyżki )
  • przyprawa do drobiu ( ja użyłam przyprawy złocistej do kurczaka - moja ulubiona )
  • szpadki do szaszłyków
Sposób wykonania:
  • Mięso z indyka umyć i pokroić w taki sposób, aby uzyskać cienkie i jak najdłuższe paski
  • Z oleju i 1,5 łyżeczki przyprawy zrobić marynatę. Obtoczyć w niej mięso i odstawić na godzinę do lodówki
  • Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w mniejsze kawałki ( zbyt małe będą pękać przy nabijaniu na szpadkę )
  • Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i nadziewać na szpadki na przemian z papryka i pieczarkami
  • Piec na grillu po kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie je obracając

1 komentarz: