poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kalafior zapiekany w sosie serowym

Kalafior zapiekany w sosie serowym




Wczoraj upiekłam kalafiora w sosie serowym. Bardzo smaczny dodatek do drugiego dania. Odmienna wersja kalafiora od tej jadanej zazwyczaj, czyli od kalafiora podawanego z tartą bułką. U nas w domu podaje się też kalafiora panierowanego i opiekanego na patelni. Tym razem kalafior z piekarnika.

 

Składniki:
  • 1 kalafior 
  • spora filiżanka startego żółtego sera
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka masła + wiórki masła na wierzch zapiekanki
  • duża łyżka mąki pszennej
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżka tartej bułki
Sposób wykonania:
  • Kalafiora wkładamy do zimnej wody na kilka minut ( wypłyną muszki, jeśli będą )
  •  Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, osolonej  wody. Gotujemy ok 8 minut. Odcedzamy. Zostawiamy szklankę wody, w której gotował się kalafior
  • Naczynie smarujemy tłuszczem i układamy w nim różyczki kalafiora
  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Chwilkę razem podgrzewamy, a następnie mieszamy z 1 niepełną szklanką płynu, w którym gotował się kalafior ( ja mieszam mąkę z płynem w wysokim naczyniu za pomocą rózgi ). Dodajemy śmietanę, sól i biały pieprz i mieszamy. Na koniec wrzucamy do sosu starty ser żółty i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Sosem zalewamy kalafiora. Całość oprószamy tartą bułką i układamy na wierzchu wiórki masła
  • Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 minut
 

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie letnie kombinacje -świetna alternatywa dla tradycyjnego gotowanego kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka to kwasna śmietana? Ile procent?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadlabym! To musi byc przepyszne!

    OdpowiedzUsuń