poniedziałek, 30 czerwca 2014

Kompot z czarnej porzeczki i agrestu na zimę

Kompot z czarnej porzeczki i agrestu na zimę





Kompot agrestowo - porzeczkowy robię co roku, bo lubię to połączenie owoców. Ponadto i porzeczki i agresty zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i związki. Dlatego warto przyrządzić sobie choć kilka słoików takiego kompotu.  

Składniki:
  • 1 kg agrestu
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 30 dag cukru na litr wody
Sposób wykonania:
  • Agrest obieramy z końcówek i myjemy. Porzeczki pozbawiamy szypułek i myjemy. Owoce odsączamy
  • Wysterylizowane  słoiki napełniamy do połowy agrestami, na wierzch dajemy czarną porzeczkę
  • Przygotowujemy zalewę: na litr wody dajemy 30 dag cukru i zagotowujemy razem ( 1 litr zalewy starcza na 4 litrowe słoiki , więc w zależności od ilości przygotowanych słoików z owocami gotujemy odpowiednią ilość zalewy )
  • Słoiki zapełnione owocami zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Litrowe słoiki pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką ok 25 minut , mniejsze odpowiednio krócej
  • Słoiki wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wynosimy w chłodne miejsce
   Pasteryzacja słoików:  słoiki i zakrętki myję, chwilę osuszam, aby ściekła z nich woda i wkładam do piekarnika. Nagrzewam go do temp 120 stopni. Słoiki pasteryzuję ok 10 - 15 minut, aż całkowicie odparuje z nich woda

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz