wtorek, 10 czerwca 2014

Marynowana pierś kurczaka z grilla

Marynowana pierś kurczaka z grilla



Pyszna grillowana pierś z kurczaka, wcześniej zamarynowana w lekko czosnkowej marynacie. Mięciutka i soczysta. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Uwielbiam tak przyrządzone piersi. Doskonale nadają się do sałatki, ale też solo z jakimś warzywkiem: surowym bądź grillowanym, sosem, dipem. Ogólnie pyszne danie grillowe. Piersi wybierajmy niezbyt duże, bo szybciej się upieką.




Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki suszonej kolendry
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Z podanych wyżej  składników przyrządzamy marynatę i nacieramy nią umyte i osuszone piersi z kurczaka. 
  • Piersi w marynacie pozostawiamy na całą noc w lodówce
  • Pieczemy na grillu ok 10 - 15 minut z każdej strony. Czas pieczenia zależy od żaru i mocy grilla. Uważajmy, aby piersi nie przypalić

2 komentarze:

  1. Super, uwielbiam takie dania :)
    Zapraszam na grillowaną pierś z kurczaka z serem feta , pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/grillowana-piers-z-kurczaka-z-serem-feta.html

    OdpowiedzUsuń