piątek, 13 czerwca 2014

Marynowane kiełbaski z grilla

Marynowane kiełbaski z grilla



Weekendowy grill za nami, a dziś przepis na cienkie kiełbaski z grilla. Wcześniej zamarynowane w piwnej marynacie. Smaczne i nieco odmienne od tych pieczonych zazwyczaj bez żadnych wcześniejszych przygotowań. 




Składniki:
  • 1/2 kg cienkich kiełbasek grillowych
  • szklanka jasnego piwa
  • ostra papryka w proszku ( 1 łyżeczka )
  • keczup pikantny ( 2 łyżki )
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek ( 2 łyżki )
  • łyżka rozmarynu
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy marynatę ze składników w/w
  • Kiełbaski nakłuwamy wykałaczką i wkładamy na całą noc do marynaty
  • Wyjmujemy z marynaty i grillujemy obracając i pilnując, aby się nie przypaliły. Od czasu do czasu w czasie pieczenia smarujemy piwną marynatą
  • Podajemy z musztardą i pieczywem

2 komentarze:

  1. Zjadłoby się taką kiełbaskę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy grillowanie, jak większość rodaków w wolnym czasie. Kiełbasa na grillu to podstawa, więc dobrze przygotowana marynata da świetny smak, a więc i udane grillowanie. No i uwielbiam jadać ją polaną ketchupem łagodnym z Gomaru, bo tak naprawdę jest jedynym, który ma w sobie więcej pomidorów niż inne tego typu, a im więcej pomidorów to więcej likopenu, hamującego rozwój komórek rakowych. Tak więc naturalny dla ciała i duszy, no i sposób na zachowanie zdrowia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń