wtorek, 3 czerwca 2014

Naleśniki biszkoptowe - przepis podstawowy

Naleśniki biszkoptowe - przepis  podstawowy (1 )



Dziś przepis na naleśniki biszkoptowe. Są puszystsze i delikatniejsze od naleśników tradycyjnych. Idealne na słodki obiad lub deser. Ciasto jest lekko słodzone i idealne do napełnienia go konfiturą, owocami, słodkim twarożkiem czy innym słodkim nadzieniem. Z dodatkiem bitej śmietany, polewy czekoladowej lub sosu owocowego będą stanowiły pyszne i sycące danie idealne na gorące letnie dni.

 

Składniki: ( na ok 10 placków )
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2  jajka
  • 6 dag masła
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia ( u mnie olej )
Sposób przygotowania:
  • Mleko łączymy ze szklanka ciepłej wody. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy ( ja za pomocą rózgi ). Odstawiamy na ok 1 godzinę
  • Po tym czasie dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny, stopione i przestudzone masło oraz cukier. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Bardzo ostrożnie mieszamy, aby masa nie opadła
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu
  • Usmażone przekładamy na ogrzane talerze. Nakładamy farsz i od razu podajemy
 

2 komentarze:

  1. bardzo udany przepis, ale ta sztuczna śmietana w sprayu to niesmaczny popis

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi się bardzo podobają te ruloniki:). Jesli dobrze widzę są szersze z jednej strony i węższe z drugiej. I sama często stosuje bitą śmietanę w sprayu - nic jej nie dolega;)

    OdpowiedzUsuń