czwartek, 26 czerwca 2014

Pierogi z serem i truskawkami

Pierogi z serem i truskawkami




Dziś kolejna wersja pierogów na słodko, które ostatnio często goszczą na naszym stole. Robię pierogi z samymi truskawkami, ale nie mniej pyszne są pierogi z truskawkami i twarogiem.
Pierogi robiłam z pomocą pierogownicy.

 





 Składniki: ( na 4 porcje )


Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej ( ja zastąpiłam 100 g mąką kukurydzianą )
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • gorąca woda ( niepełna szklanka )
 Na farsz:
  • 250 g białęgo sera
  • 1 zółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki zwykłego cukru 
  • ok 20 dag truskawek

Sposób wykonania:

  •  Do przesianej mąki wbić jajko. Dodać olej, szczyptę soli i zamieszać. Wlewać stopniowo wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie ciast. Gdyby ciasto było za twarde dolać jeszcze trochę wody, i na odwrót, gdyby było za rzadkie dodać troszkę mąki. Przykryć ściereczka i odstawić na kilka minut
  • Ser rozetrzeć widelcem. Dodać do niego żółtko, cukier i śmietanę. Wszystko wymieszać. Do masy dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie wymieszać
  • Odrywać po kawałku ciasta. Rozwałkowywać i wykrawać za pomocą foremki koła. Na środek każdego nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać
  • Zagotować wodę, lekko ją osolić i wkładać partiami pierogi. Gotować od ponownego zagotowania ok 3- 4 minuty
  • Ugotowane pierogi wyjmować z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać polane śmietaną lub/ i bułką tartą zrumienioną na maśle i posypywać cukrem
Polecam też :
 

 

2 komentarze: