niedziela, 29 czerwca 2014

Pstrąg pieczony w folii

Pstrąg pieczony w folii




 


Przyszłą kolej na pieczonego pstrąga, który chodził za nami już od jakiegoś czasu, ale nigdy nie było jakoś po drodze do sklepu rybnego. Tym razem wracając z bazaru pojechaliśmy specjalnie. Świeże, patroszone pstrągi są tam zawsze do kupienia. Zakupiliśmy i od razu zabraliśmy się do przyrządzania go. Tym razem padł wybór na pstrąga pieczonego w folii z masłem i cytryną. Nie jest to skomplikowany przepis, a mięso pstrąga bardzo smaczne, więc warto czasem coś odmienić w swojej kuchni. Ja podałam go z pieczonymi w mundurkach ziemniakami. Całość była doskonała.
Ilość składników podam na 1 pstrąga.




Składniki: ( na 1 pstrąga )
  • 1 świeży patroszony pstrąg ( u mnie ok 30 g )
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka siekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 plasterki cytryny
  • kawałek folii aluminiowej
Sposób przyrządzenia:
  • Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Rybę solimy i delikatnie oprószamy pieprzem z obu stron
  • Przygotowujemy masło: ok półtorej łyżki masła mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Delikatnie solimy
  • Tak przygotowane masło rozsmarowujemy równomiernie w środku ryby
  • Pstrąga nacinamy na stronie, która będzie górą, w 3 - 4 miejscach ( u mnie na tych nacięciach byłą położona cytryna, więc widać tylko jedno)
  • Rybę układamy wzdłuż na folii wysmarowanej wcześniej masłem. Nakładamy na nią 2 plastry cytryny i okładamy wiórkami pozostałego masła
  • Folię zawijamy tak, aby nad rybą pozostało wolne miejsce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na blachę wysmarowaną olejem i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie blachę z rybą wyjmujemy, odwijamy folię i dopiekamy jeszcze rybę w piekarniku ok 20 minut. Uwaga na gorące, płynne masło!
  • Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem

3 komentarze:

  1. tak przygotowanego pstrąga bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To straszne! Ale nigdy nie jadlam tak przyrzadzanej rybki! Zawsze panierka i na patelnie i wedzone-luzem badz w pascie! Czuje sie zacofana-musze zrobic taka "odmienna" u nas w domu rybke!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przy takiej rybie jest mniej przygotowywań i mniej brudzenia w kuchni niż przy rybie w panierce, więc warto spróbować, choć głównie na smak oczywiście! Zachęcam więc do wypróbowania przepisu!

      Usuń