Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana  z miodem



Tym razem mam dla Was przepis na paprykę konserwową z miodem. Nieco inna wersja od tej, którą zazwyczaj robimy, ale nie mniej smaczna.Miłośnicy papryki na pewno będą zadowoleni również z takiej jej wersji.

 

Składniki:
  • 3 kg różnokolorowej papryki ( czerwonej, zielonej, żółtej )
  • 1,5 litra wody
  • 2 szklanki octu 10 %
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • łyżka soli
  • do każdego słoiczka po małym listku laurowym, 2 - 3 ziarenka pieprzu, jedno ziele angielskie i ćwierć łyżeczki ziaren gorczycy, kilka kropel oleju
Sposób przygotowania:
  • Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białe błonki, a następnie tniemy w mniejsze kawałki
  • Paprykę układamy ściśle w wyparzonych słoikach. Dodajemy po 2 - 3 ziarenka pieprzu, gorczycę i listek laurowy ( przyprawy można też wsypać na dno słoika i dopiero układać paprykę )
  • W garnku zagotowujemy składniki zalewy: woda, ocet, miód i sól. Gotujemy ok 5 minut
  • Paprykę w słoikach zalewamy zalewą, wkrapiamy po kilka kropel oleju i zakręcamy
  • Pasteryzujemy ok 10 - 15 ( w zależności od wielkości słoików )
  • Do wypróbowania po 2 tygodniach
 Polecam też przepis na zwykłą paprykę konserwową (KLIK

 

Komentarze

  1. Musi być przepyszna. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię z miodem i jest to moja ulubiona wersja!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis zapowiada się świetnie - ja w tym tygodniu będę robił coś podobnego tylko z czosnkiem. Jakby co to zapraszam po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie moja najulubieńsza, pyszności, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze oprócz czosnku dodaje kilka cząstek cebuli , po otworzeniu papryka ma cudny aromat a cebulka i czosnek smakują wybornie 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis, dodam tylko, ze zielona papryka nie nadaje się na marynowanie ponieważ gorzknieje tzn robi sie gorzka.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja najpierw paprykę sparzam,nakładam do słoików,z przyprawami j,w, gorącą zalewą zalewam słoiki ,zakręcam,nigdy nie gotoję, papryka jest wyśmienita chrupiąca,polecam,stoi do następnego sezonu,ale szybko znika!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wolę paprykę mniej chrupiącą. Jaki jest na to sposób? Bo jeśli dodam zalewę octową, to ona już chyba nie zmięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba ją zblanszować przed włożeniem do słoików :)

      Usuń

Prześlij komentarz