niedziela, 3 sierpnia 2014

Sałatka z rukoli z grillowaną piersią kurczaka

Sałatka z rukoli z grillowaną piersią kurczaka i grillowaną cukinią



Z podanych składników wychodzi solidna porcja sałatki dla kilku osób. Co do rukoli, to ma ona specyficzny gorzkawy posmak, więc pewno nie wszystkim będzie smakować. Dla bezpieczeństwa można połączyć ją z innym rodzajem sałaty, która złagodzi smak rukoli. Ogólnie jeśli ktoś lubi rukolę, to najlepiej zrobić sałatkę tylko i wyłącznie z rukoli. Dla dzieci, i jeśli nie mamy pewności, że komuś, kogo będziemy częstować, rukola smakuje, bezpieczniej będzie jednak pomieszać ją z  innym rodzajem sałaty.





Składniki:
  • opakowanie rukoli
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • opcjonalnie młoda cukinia
  • sól
  • pieprz
  Składniki na marynatę do piersi:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
 Dodatkowo: sos czosnkowy, pieczywo

Sposób wykonania:
  • Z podanych wyżej składników przyrządzamy marynatę, nacieramy nią pierś z kurczaka i pozostawiamy tak najlepiej na całą noc w lodówce
  • Pierś grillujemy ok  20  minut odwracając ją od czasu do czasu ( czas grillowania to sprawa bardzo indywidualna, bo zależy od mocy żaru. U jednych będzie to 20, a u innych na słabszym żarze 30 minut  )
  • Na ruszcie ( najlepiej na aluminiowej tacce ) grillujemy też plastry cukinii
  • Rukolę myjemy, odsączamy i pozostawiamy do przeschnięcia
  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki; cebulę kroimy w piórka; pomidory kroimy w cząstki; papryki oczyszczamy i kroimy w kawałki
  • Wszystkie warzywa mieszamy. Dodajemy grillowaną cukinię, a na wierzchu układamy pokrojoną w plastry ostudzoną pierś z kurczaka
  • Doprawiamy solą i pieprzem dopiero na talerzu ( warzywa nie stracą jędrności i nie puszczą wody )
  • Całość doskonale smakuje z sosem czosnkowym i pieczywem

3 komentarze:

  1. Ja, na szczęście, uwielbiam rukolę :) Sałatka w takiej formie, to idealne lekki obiad- jak dla mnie :) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. rukola jest specyficzna, ale przepyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na szczęście oboje z Mężem uwielbiamy rukolę i wszelkie sałatki z nią. Twoja wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń