piątek, 8 sierpnia 2014

Zupa jarzynowa na zasmażce

Zupa jarzynowa na zasmażce



Dziś przepis na bardzo smaczną zupę jarzynową na zasmażce. Wrzucam do niej wszystkie warzywa, jakie mam pod ręką, a na koniec dodaję lekko przyrumienioną zasmażkę z mąki,  co nadaje jej specyficznego smaku. 

Składniki:
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • garść zielonego groszku ( świeżego lub mrożonego )
  • pół kalarepy ( jeśli jest dostępna )
  • 3 średnie ziemniaki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1 - 2 liście kapusty włoskiej
  • garść fasolki szparagowej
  • kawałek pora
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • zielenina do posypania zupy ( koperek lub pietruszka )
Sposób wykonania:
  • Warzywa obieramy, myjemy
  • W garnku zagotowujemy ok 2 litry wody. Wrzucamy do niej na początek pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojoną w ok 2 centymetrowe kawałki fasolkę szparagową. Gotujemy ok 10 - 15 minut
  • Następnie do zupy dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, pokrojoną w słupki kalarepę, ziemniaki ( pokrojone w kostkę ), zielony groszek i gotujemy ok 5 minut. W tym czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem
  • Po tym czasie do zupy wrzucamy pokrojoną kapustę włoską i kalafiora i gotujemy do miękkości, a więc ok 6 - 7 minut. Gdyby zbyt dużo wody odparowało podczas gotowania uzupełniamy ją tak, aby zupa nie była zbyt gęsta ( dodatkowo zagęści ją nieco także zasmażka )
  • Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rumienimy 2 - 3 łyżki mąki. Gdy nabierze ona złotawego koloru dodajemy masło i chwilkę razem przesmażamy. Następnie masę nieco studzimy i dolewamy wody. Mieszamy aby nie było grudek ( ja przekładam zasmażkę do wysokiego naczynia, dolewam wody i roztrzepuję trzepaczką rózgową ). Zasmażkę rozprowadzoną płynem wlewamy do zupy i mieszamy. Całość zagotowujemy
  • Zupę podajemy posypaną zieleniną. Można posypać dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem

2 komentarze:

  1. Jak bylam mala nie mogłam znieść zup jarzynowych; teraz jak wracam do domu zawsze proszę mame o ugotowanie zupy! Wydaje mi się, ze czuje zapach tego koperku!

    www.allnnothing.com

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zaraz sie za nią biorę :) mniam

    OdpowiedzUsuń