środa, 3 września 2014

Murzynek z malinami

Murzynek z malinami


 
Murzynek to klasyka. Szybkie i proste ciasto do kawy czy na podwieczorek. Tym razem podaję przepis na murzynka z dodatkiem malin. Wychodzi jeszcze smaczniejszy niż solo, bo maliny nadają mu nutki owocowej, która przełamuje czekoladowy smak ciasta. Polecam ten przepis, bo ciasto jest proste, a bardzo smaczne. Ponadto długo zachowuje świeżość i nie wysycha.

 










Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 2 garstki malin
Sposób wykonania:

  • W dużym garnku ( takim, aby potem zmieściły się w nim wszystkie składniki ) roztapiamy margarynę. Dodajemy do niej 4 łyżki wody, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia składników. Studzimy
  • Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy na jednolitą masę
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję
  • Na koniec dodajemy maliny i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy
  • Ciasto przekładamy do formy ( u mnie tortownica o śr 23 cm ) wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 50 minut do tzw. suchego patyczka ( tz wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jeśli wykałaczka jest sucha, ciasto jest gotowe ). Ciasto pozostawiamy chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmujemy. Po lekkim przestudzeniu rozpinamy formę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. następnie obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda z malinkami . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, z malinami musiał być wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda. Spróbuję zrobić go jutro. A maliny mogą być mrożone? Nie zepsuję tym ciasta?

    OdpowiedzUsuń