Racuszki z dyni

Racuszki z dyni

 



 
Korzystam z musu dyniowego, który przyrządziłam kilka dni temu. I wciąż powstają dyniowe potrawy. Ostatnio delektujemy się pyszną zupą dyniową. A dziś upiekłam słodkie racuszki dyniowe, do których wykorzystałam mus dyniowy, a nie tartą dynię, jak to jest zazwyczaj w przepisach. Racuszki maja piękny pomarańczowy kolor, typowy dla dyni, z której korzystam. Jest to odmiana bambino. Kupuję ją już drugi rok u tego samego rolnika. Pan wyjaśnił mi, że to odmiana bambino, jedna z lepszych odmian. I chyba rzeczywiście tak jest. Poszperałam trochę po internecie i wyczytałam co nieco o tej odmianie. Ma niezwykle intensywny pomarańczowy kolor, a więc i duże ilości katotenu.
   Jeśli tłuszcz na racuszki nie jest dobrze rozgrzany to placki będą się rozlewać. Najlepiej nałożyć nieco ciasta na tłuszcz, chwilkę odczekać aż się zetnie i wlać kolejną łyżkę czy dwie na wierzch ściętego ciasta. Wówczas placuszki będą zgrabniejsze.
Najlepiej smakują z miodem, ale można je też serwować z cukrem pudrem. 

 
 
Składniki (na około 4 porcje)

  • 2 szklanki musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ)
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki maślanki
  • 1 3/4  - 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • miód albo cukier puder (do gotowych racuszków)
Sposób wykonania:
  • Jajka mieszamy z maślanką za pomocą trzepaczki albo w robocie kuchennym, aż do spienienia się masy.
  • Dodajemy mus z dyni i wszystko razem mieszamy
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem i sodą i wsypujemy do masy dyniowej. Dodajemy sól i wszystko razem ponownie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
  • Na patelnię wlewamy olej i mocno go rozgrzewamy. Łyżką nakładamy ciasto tworząc placuszki. Tłuszcz musi być mocno nagrzany, bo inaczej placki będą się rozlewać.
  • Smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia.
  • Racuszki podajemy z cukrem pudrem lub miodem
 

Komentarze

  1. Ale pyszne placuszki :-) mniam :-) takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak one apetycznie wyglądają! Nie jedliśmy jeszcze takich, ale sezon dyniowy w pełni, więc będzie można naprawić to zaniedbanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam kiedyś podobne i były pyszne. Ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz