Ciasto dyniowe z bakaliami i piernikową nutą

Pyszne ciasto dyniowe z bakaliami i piernikową nutą
Babka dyniowa z bakaliami i piernikową nutą




 
Ciasta z dodatkiem dyni bardzo mi odpowiadają. Dlatego na moim blogu pojawia się już kolejny przepis na ciasto z dynią. Tym razem z orzechami i rodzynkami oraz wyraźną nutą piernikową. Ciasto na prawdę pyszne, nie przesadnie słodkie, odpowiednio wilgotne. Po ostudzeniu bardzo szybko znikało.Musiałam się spieszyć z robieniem zdjęć!:-). Bardzo proste w wykonaniu.  Myślę, że korzystając z tego przepisu nie zawiedziecie się.

 

Składniki:
  • 340 g mąki pszennej
  • 160 g cukru ( dałam pół na pół biały i trzcinowy )
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do dużej miski, a następnie mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami
  • Dodajemy bakalie, mieszamy
  • W drugiej misce mieszamy jajka, puree i olej. Roztrzepujemy za pomocą trzepaczki, najlepiej rózgowej
  • Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników
  • Keksówkę smarujemy cienko tłuszczem , obsypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto, lekko wyrównujemy powierzchnię
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 65 minut na ustawieniu góra - dół
  • Kroimy po całkowitym wystudzeniu

Komentarze

Prześlij komentarz