wtorek, 14 października 2014

Pierogi z ziemniakami i żółtym serem

Pierogi z ziemniakami i żółtym serem





Dziś przepis na smaczne pierogi, które może nieco przypominają ruskie, i smakują wcale nie gorzej. Warto spróbować! Takie pierogi robiło się w moim rodzinnym domu, więc i ja do nich czasami wracam, zwłaszcza jak zostaje mi kawałek żółtego sera po zapiekance lub pizzy. Wówczas wykorzystuję go do tych smacznych pierogów. Choć ostatnio kupiłam ser ekstra, bo mnie naszło właśnie na te pierożki:). Dziś dzielę się z Wami moim pomysłem na smaczny, sycący, niedrogi i prosty obiad.



Składniki:


Na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka ciepłej wody
Na farsz:
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g żółtego sera ( np gouda )
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
 Dodatkowo: cebula, olej, ewentualnie szczypiorek

Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy ciasto ( ja w robocie ): mąkę mieszamy z jajkiem i solą, a następnie dolewamy po trochę wody i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem ( będzie bardziej elastyczne )
  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i gorące zgniatamy praską do ziemniaków. Studzimy
  • Ser ścieramy na tarełku o drobnych oczkach
  • Obydwie cebule drobno siekamy, lekko oprószamy solą i smażymy na oleju na wolnym ogniu do ładnego zezłocenia
  • Ostudzone ziemniaki łączymy z serem, połową przygotowanej cebulki, pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko razem mieszamy
  • Ciasto rozwałkowujemy ( ja zazwyczaj dziele sobie ciasto na 3 - 4 części i rozwałkowuję mniejsze kawałki )i za pomocą foremki wycinamy kółka. Na każde nakładamy  łyżeczkę farszu i zlepiamy
  • W garnku zagotowujemy wodę , którą delikatnie solimy. Na wrzątek wrzucamy partiami pierogi. Od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody gotujemy je ok 3 minut
  • Odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy z pozostałą cebulką i ewentualnie posypane szczypiorkiem
 

10 komentarzy:

  1. Ja chcę takie pierożki :-) i to już :-) ale mi narobiłaś smaka :-) ruskie pierogi uwielbiam a takich jeszcze nie jadłam, zapisuje sobie przepis do wykorzystania :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie , a ja bardzo lubię ruskie więc te pewnie też.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wersja... pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe i smakowicie się zapowiada ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. ruskie lubię, ziemniaki i sery też, więc to innowacyjne połączenie do mnie trafia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis :-) Podkradam go i muszę w najbliższych dniach koniecznie wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a można te pierogi przygotować dzień wcześniej lub zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej pierogi można zamrozić! :-). Ruskie, albo takie jak te mozna zrobic dzień wcześniej, ugotować i pozostawić w lodówce, a na drugi dzień odsmażyć na patelni. Są też bardzo smaczne!

      Usuń