Pomidory faszerowane na zimno

Pomidory faszerowane na zimno 
 ( z jajkiem i tuńczykiem )




Dziś przedstawiam pomysł na pyszne śniadanie lub kolację -  faszerowane pomidory. Nadzienie można wymyślać różnorodne, ale mnie najbardziej smakuje chyba właśnie to, które przedstawię dziś. Wydrążonej części pomidora nie dodaję do farszu, bo jest za wodnista i farsz byłby zbyt lejący, a ja wolę o takiej bardziej stałej konsystencji. Choć jeśli ktoś bardzo chce, może dodać te twardsze części miąższu ( bez wodnistej części z pestkami ) do nadzienia. 
Jeśli zostanie nieco farszu, to wyśmienicie smakuje  jako pasta do pieczywa.




Składniki:
  • 5 - 6 średnich jędrnych pomidorów
  • 3 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
  • 2 średnie twarde ogórki kiszone
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 2 -3 łyżki majonezu
Sposób wykonania:
  • Jajka gotujemy na twardo
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy
  • Ogórki i jajka kroimy w drobną kosteczkę, a tuńczyka rozdrabniamy za pomocą widelca. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy doprawiając odrobiną soli i pieprzem
  • Na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy czubki
  • Za pomocą łyżeczki wydrążamy miękki miąższ i powstałe kieszonki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego
  • Pomidory napełniamy farszem. Podajemy z pieczywem

Komentarze

Prześlij komentarz