środa, 15 października 2014

Prosta sałatka z bundzem ( buncem )

Prosta sałatka z bundzem ( buncem )



Za nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Słuchając optymistycznych prognoz pogody w ostatniej chwili zdecydowaliśmy się na wyjazd do Zakopanego. Pewno jeden z ostatnich  tak pięknych weekendów w tym roku, więc szkoda byłoby nie wykorzystać go na odpoczynek i spacery. Tak więc spakowaliśmy walizkę i wio do Zakopanego. Ludzi tłumy, Krupówki zatłoczone, turysta na turyście. Ale pogoda przepiękna. Nie pamiętam, kiedy w Zakopanym w połowie października chodziło się w koszulkach z krótkim rękawkiem. A tak właśnie było. Wieczory i noce też ciepłe, ok 10 - 11 stopni. Tak więc pospacerowaliśmy, pooddychali innym klimatem, odwiedziliśmy ulubione miejsca i przywieźliśmy też nieco zakopiańskich smakołyków, wśród nich ulubiony przez mojego męża bundz, i kilka rodzajów oscypków. Oczywiście nie obyło się też bez
zakupu  kuchennych "przydasiów", zwłaszcza tych z drewna, które zawsze przywożę z Zakopanego. No i piękna ruda skórzana torebka :).
Mając lodówkę zapełnioną zakopiańskimi smakołykami przedstawię w najbliższym czasie kilka przepisów na dania z bundzem i oscypkiem.
Zaczynamy od przepisu na smaczną sałatkę z bundzem.
A bundz to ser z mleka owczego, który oprócz swoistego smaku charakterystycznie skrzypi w zębach. Zachwycamy się mozzarellą, a mamy własny pyszny ser, który nieco ją przypomina, ale wg mnie jest dużo smaczniejszy, wyrazistszy, więc warto czasem po niego sięgnąć, jeśli oczywiście mamy taką okazję. Co prawda najlepszy bundz jest z maja, ale cóż, mamy październik, więc tym razem nie miałam okazji zakupić bundzu majowego.

 

Składniki:
  • ok 25 dag sera bundz ( bunc )
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek 
  • 1 malutka czerwona cebula ( aby nie zdominowała smaku sałatki )
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • na sos :2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
  • Ogórka i pomidora myjemy i kroimy w niezbyt duże kawałki
  • Ser kroimy w kosteczkę, a cebulę w piórka
  • Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z octem, solą i pieprzem
  • Warzywa i ser mieszamy, posypujemy szczypiorkiem, a na koniec polewamy sosem

3 komentarze:

  1. Rewelacyjna sałatka, wygląda pysznie :-) oj pojechałabym do Zakopanego na zakupki, zwłaszcza po serki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna i prosta sałateczka na lekką kolację :)

    OdpowiedzUsuń