piątek, 31 października 2014

Szybki domowy sos pomidorowy

Szybki domowy sos pomidorowy



Sos pomidorowy, który dziś przedstawiam, jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Uwielbiam go. Nie ma porównania do sosów kupnych z proszku. Palce lizać:-) . Warto spróbować przyrządzić właśnie taki sos. Efekt murowany.

 

Składniki:
  • 1 opakowanie salsy / pasty pomidorowej ( kartonik 500 g )
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • suszone oregano i bazylia
  • sól
  • pieprz
  • cukier 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
 Sposób wykonania:

   Cebulę drobno kroimy i szklimy na łyżce oliwy.  Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy, a następnie wlewamy salsę pomidorową. Chwilę razem gotujemy. Dolewamy ok 300 ml przegotowanej wody, mieszamy i całość   gotujemy ok 10 min ( najlepiej pod przykryciem, aby płyn nie odparowywał ). Następnie sos doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią ( ja daję ich dość dużo, ale trzeba to dopasować do własnych upodobań smakowych ). Sos smakujemy i w zależności od kwaskowatości doprawiamy odpowiednią ilością cukru, ewentualnie jeszcze soli i pieprzu. Na koniec w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagęszczamy tym sos. Zagotowujemy i całość chwilę gotujemy.

Sos doskonały do gołąbków, pulpecików czy klopsików. Poniżej podaję kilka propozycji na gołąbki, które można podać właśnie z takim sosem. Klikając w nazwę można zobaczyć cały przepis.



 
 
 
 


6 komentarzy:

  1. Jeden sos i tysiące zastosowań. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki sosik do wielu dań się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje ten sosik. Z pewnością był pyszny do gołąbków :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sosik pierwsza klasa - zdrowy i pasujacy di wielu dan

    OdpowiedzUsuń