sobota, 29 listopada 2014

Pożywna zupa z brukselką

Pożywna zupa z brukselką

 
Pogoda staje się coraz bardziej zimowa, na razie pod względem temperatury, bo śniegu na razie nie widać. W taki czas gorąca, sycąca zupa jest jak znalazł. Dzisiaj mam dla Was przepis na  zupę z brukselki. My dziś po powrocie do domu spałaszowaliśmy taką właśnie zupę, która oprócz tego, że jest pożywna, jest też smaczna i można do niej wrzucić różne składniki, które mamy w lodówce. Ale od początku ...






Składniki:
  • 600 - 700 g brukselki
  • 600 - 700 g ziemniaków, najlepiej mączystych
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 3 liście kapusty włoskiej
  • 25 dag chudego boczku
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotowujemy ok 2, 5 - 3 litry wody i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler, a także por pokrojony w cieniutkie półplasterki. Gotujemy ok 10 minut
  • Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, lub jeśli są ładne to tylko płukamy i dorzucamy do gotujących się warzyw. Gotujemy razem ok 10 minut, a następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pociętą na mniejsze części kapustę włoską. Gotujemy kolejne 10 minut. W międzyczasie zupę solimy
  • Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni do wytopienie tłuszczu i ładnego zrumienienia i na koniec dorzucamy do zupy skwarki
  • Z dwóch łyżek wytopionego tłuszczu i mąki( resztę wylewam ) robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i roztrzepujemy za pomocą trzepaczki rózgowej, aby nie było grudek. Dodajemy do zupy i chwile razem gotujemy
  • Na koniec zupę doprawiamy delikatnie pieprzem i ewentualnie solą. 
  • Zupę można też doprawić na talerzu świeżo zmielonym pieprzem


3 komentarze:

  1. Super zupka jarzynowa mocno tredciwa. U mnie zamiast z boczkiem - z indykiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka :-) teraz gdy przyszły pierwsze mrozy rewelacja na rozgrzanie :-)

    OdpowiedzUsuń