czwartek, 6 listopada 2014

Wiejski kociołek, czyli sycące danie jednogarnkowe

Wiejski kociołek,  
czyli sycące danie jednogarnkowe




Wczoraj na obiad przyrządziłam gęste danie jednogarnkowe. To taki rodzaj gęstej, pożywnej zupy, którą nazwałam wiejskim kociołkiem. Składniki proste, łatwo dostępne, a ugotowanie tej zupy nie jest zbyt pracochłonne, a można się nią delektować, bo jest na prawdę smaczna. Proste, a smaczne danie, które rozgrzeje w chłodne jesienne dni i wzmocni organizm. U nas jada się to danie z pieczywem.

 

Składniki:
  • 800 g ziemniaków Najlepiej odmiana mączysta )
  • 500 g kiełbasy wiejskiej
  • 25 g chudego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( ja dałam pół, bo tyle mi zostało z sałatki z dnia poprzedniego )
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • czerwona ostra papryka
  • majeranek
 Sposób wykonania:
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą ( ok 3 cm ponad powierzchnie ziemniaków ) i zagotować
  • Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy. Posolić
  • Kiełbasę pokroić w półplasterki i obsmażyć na patelni, aby puściła nadmiar tłuszczu. Dodać do zupy. 
  • Do zupy dodać  przecier pomidorowy i doprawić ją pieprzem i mieloną papryką
  • Na patelni usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Jak puści nieco tłuszczu dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć razem do zeszklenia, a następnie dodać do zupy.
  • Fasolkę odcedzić z zalewy i dodać do zupy. Wszystko razem chwilę pogotować 
  • Doprawić obficie majerankiem i ewentualnie solą
  • Podawać z pieczywem

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania :) Zawsze są idealne na jesień :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jak ja lubię takie dania jednogarnkowe, są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tej porze roku bardzo sobie chwalę takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, choć nieuchronnie przypomina, że to już listopad :( Nie ma nic lepszego na jesień nic rozgrzewający, aromatyczny jednogar :)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna właśnie na jesienne chłody a i w lodówce przeleży na obiad po pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. paprykę wrzucamy jak ziemniaki są już ugotowane i miękkie ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Paprykę wrzucam prawie równocześnie z ziemniakami tz ziemniaki nastawiam, a w tym czasie przygotowuję paprykę. Jak ziemniaki zaczną się gotować to dorzucam paprykę

      Usuń
  7. Na zdjęciach widzę mięso, a w treści kiełbasę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co widzisz, to właśnie kiełbasa;-)

      Usuń
  8. Taka ala zupa gulaszowa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, ja wlałam fasolkę z zalewą, pyyyysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla ilu osób wychodzi takie danie ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zależy jakie duże porcje:-)

    OdpowiedzUsuń