wtorek, 4 listopada 2014

Złocisty ryż po indyjsku

Złocisty ryż po indyjsku



Złocisty ryż to pyszny dodatek do dań np indyjskich. Doskonale nadaje się do wieprzowiny vindaloo, na którą przepis znajdziecie TUTAJ. Do przygotowania użyłam ryżu bosmati, który jest ryżem indyjskim. Charakteryzuje się tym, że jego ziarna są znacznie cieńsze i dłuższe od zwykłych, popularnych u nas odmian ryżu.

Składniki:
  • 200 g ryżu bosmati
  • 2 łyżki oliwy
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • laska cynamonu przełamana na pół
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • liść laurowy
  • 3 goździki
  • sól
  • 300 ml wody
Sposób wykonania:
  • Ryż ( u mnie z dwóch torebek po 100 g ) namaczamy przez 15 min w ciepłej wodzie
  • W rondlu lub woku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego orzechy. Smażymy, aż się zezłocą. Następnie wyjmujemy z tłuszczu i odkładamy
  • Na tłuszcz wrzucamy przyprawy ( z wyjątkiem kurkumy ) i smażymy, aż tłuszcz stanie się aromatyczny
  • Do przypraw dodajemy odcedzony ryż oraz orzechy. Mieszamy i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy kurkumę. Mieszamy i dusimy, aż ryż będzie miękki
 

7 komentarzy:

  1. uwielbiam ryż, a jak już widzę orzechy nerkowca to nic więcej mi do szczęścia nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny ryż, bez wątpienia bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczny pomysł na ryż, jestem pewna że smakował cudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny Ci wyszedł:) taki ryz lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo, oj z pewnością jest pyszny :-) widzę to po składnikach jakie dodałaś :-) zapisuje sobie przepis i zrobię taki z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. podkradam przepis ! ryż wyszedł Ci idealnie. Będzie świetną alternatywą do tego tradycyjnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń